дом Здраве Проф. Витанов: Третата вълна на COVID-19 си заминава!

Проф. Витанов: Третата вълна на COVID-19 си заминава!

0
ДЯЛ
Кадър: Нова телевизия

Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох” – че България излиза от зоната на опасност. Следователно, третата вълна си заминава. Това заяви математикът проф. Николай Витанов в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия.
Данните за базовото репродуктивно число сочат, че здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват.
„Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица”, добави математикът.
Проф. Витанов представи статистика, според която областите в страната са под критичната стойност и ситуацията е нормална.
„Винаги съм казвал, че ще си изкараме спокойно празниците. Ако случаите падат под 1 000, не сме успели да пречупим положителните сценарии. Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято”, смята той.
За да няма нова вълна, по думите му, е необходимо да се достигне 70% ваксинирани българи.
„Първо сме далеч. Второ – това не е гаранция, че нещо няма да се надигне. 30% са около 2 млн. и те са достатъчно, за да се разрази вълна на есен. Трябва да внимаваме”, уточни математикът.
Той е категоричен, че ваксинацията у нас напредва и наваксаме изоставането си.
„С тези темпове края на юли месец ние ще имаме щит 70%, който ще ни предпазва от резки покачвания на броя на заболелите”, добави още проф. Витанов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗов за помощ: Владислава Василева от Шумен се нуждае от средства за лечение
Следваща статия107 кв. м. е средният размер на новите жилища в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here