дом Общество Прокуратурата обвини шуменски лекар и двама негови колеги от Враца в присвояване...

Прокуратурата обвини шуменски лекар и двама негови колеги от Враца в присвояване на над 32 000 лв.

0
ДЯЛ

Районна прокуратура Враца обвини трима лекари от МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца в длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на „МБАЛ „Христо Ботев“- Враца.
Към наказателна отговорност са привлечени д-р Румен Цветанов – началник отделение „Съдова хирургия“, д-р Светозар Луканов и д-р Орлин Цветков, бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г., в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице (в полза на д-р Халил Мехмедов от Шумен) пари, собственост на болницата и поверени им да ги управляват, като д-р Цветанов е извършил и документно престъпление.
Разследващите установяват, че в болницата е разкрито отделение по „Съдова хирургия“. За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Румен Цветанов.
Установено е, че д-р Халил Мехмед никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.
На същия лекар са били превеждани пари като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание – графици за дежурства, протоколи и др. Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време д-р Мeхмед е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. – декември 2015г. на този лекар са заплатени 32 476 лв.
По думите на говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова заяви пред Нова тв, д-р Мехмед не е изтеглил и лев от получената сума по банковата му сметка. Самият медик пък отказа да отговаря на въпросите на телевизионен репортер като заяви, че няма нищо общо с този казус.
Д-р Цветанов е с мярка за неотклонение „Подписка“. Д-р Цветков е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лева. Д-р Луканов е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева. На 27.02.2018 г. Районна прокуратура – Враца внася искане за отстраняване от длъжност на д-р Цветков – настоящ изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.
Припомняме, че в началото на месец миналата година Здравното министерство, МВР и прокуратурата започнаха съвместни проверки във всички държавни и общински болници в страната за източване на Здравната каса във връзка с т.нар. паралелен износ на лекарства от страната.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗаради снега и студа: Отложиха футболните срещи в Шуменска област
Следваща статияЖълт код за „ледена епоха“, живакът пада до минус 14°

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here