дом Общество Приета е нова помощ за затворените бизнеси, предвидени 50 млн. лева за...

Приета е нова помощ за затворените бизнеси, предвидени 50 млн. лева за около 50 000 души

0
ДЯЛ

Днес приехме нова мярка и помощ за затворените бизнеси, заяви на брифинга в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. „Това е Постановление за определяне на реда и условията за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган. Работещите, осигурени на 8-часов работен ден ще могат да разчитат на 24 лева на ден. Още в петък когато Постановлението излезе в Държавен вестник, ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията по заетостта всички условия и документи. На практика за тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник. Помощта ще се изплаща директно на работещите и служителите. Работодателите ще трябва да представят списък на работниците. Те ще трябва да са в неплатен отпуск и да си представят банковите сметки“, заяви министър Сачева. Тя обясни, че предвидените към момента средства за тази помощ са 50 милиона лева за около 50 000 души. Приетите днес мерки засягат общо 356 000 души. Обезпечаването им ще струва между 350-400 милиона лева. „Постановлението днес е за първите 50 000, но ние имаме готовност ако се наложи да увеличим бюджета на това постановление. Тези 50 милиона лева в момента се осигуряват по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Продължава плащането на 1000 лева на всички медицински професионалисти. До момента са изплатени 59 801 възнаграждения, обхванати са почти 18 000 лекари и медицински специалисти. Ще продължи и подкрепата за общопрактикуващите лекари. „Увеличението на средствата за лекари става вече 240 милиона лева, вероятно ще можем да достигнем до 80 000 възнаграждения, които ще бъдат в 180 лебечни заведения“, каза още министър Сачева.
Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за хората под карантина. Специално за родители, които ще трябва да гледат децата си в този период има приета нова помощ, с променени критерии за достъпа до нея и ако родителите са в неплатена отпуска могат да ползват 610 лева- минималната работна заплата. Условията са публикувани на сайта на Агенцията за социално подпомагане, посочи министър Сачева. „Критерият е доста висок, така че ще можем да подкрепим доста родители, тъй като голяма част от тях вече са използвали платените си отпуски. Продължава и схемата за детегледачки“, заяви министърът.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛокдаун в страната до 21 декември!
Следваща статияОгнеборци гасиха горящи отпадъци, оказаха и помощ на граждани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here