дом Здраве Локдаун в страната до 21 декември!

Локдаун в страната до 21 декември!

0
ДЯЛ

От 27 ноември до 21 декември се затягат противоепидемичните мерки у нас. Това оповести на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.
В посочения период се прекратяват занятията за учениците от 1 до 12 клас. Прекратяват се всички извънкласни дейности.
Прекратяват се присъствените занятия във всички висши учебни заведения в страната.
Затварят се детските гради, ясли и детските центрове.
Прекратяват се всички групови мероприятия и обучения.
Остават отворени само театрите при 30% от капацитет на залите при спазване на разстояние от 1.5 метра и задължително носене на предпазни маски.
Затварят се моловете, фитнес центровете. Спира работата на заведенията, игралните зали и казина. Заведенията за хранене могат да предлагат единствено кетъринг.
Отворени остават хранителните магазини, аптеките, банките, както и малките магазини за други стоки.
Няма да се затварят църквите, джамиите, синагогите, парковете и градините. Няма да се налага вечерен час.
Разрешени са частните събирания, но само до 15 души.
Преустановяват се всички колективни и индивидуални спротни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 години, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 години и международните спортни състезания за лица до 18 години се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.
„Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарноста си за това навременно решение“, коментира ген. Мутафчийски. По думите му, достигайки нива на заболеваемост от над 600 на 100 000 души, България трябваше да вземе тези строги мерки, които са по- либерални спрямо взети от други държави. Целта е намаляване на нивата на заболеваемост и смъртност от COVID-19. „Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи натиска. Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията и заболеваемостта намалява броя на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях“, каза още ген. Мутафчийски. Той посочи, че в момента над 2000 души медицински персонал, който иначе активно работи на предна линия, е извън строя и това намалява възможностите на здравната система. „Човешкият живот е абсолютната ценност. Ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност. Призвани сме да браним човешкия живот“, заяви ген. Мутафчийски. Той бе категоричен, че трябва да се намалят до минимум контактите, а най- рискови в това отношение са училищата, моловете, ресторантите, нощните заведения, фитнесите и др. Ограничаването на контактите в тези места ще даде резултат. Намялаването на заболеваемостта ще дойде към края на втората седмица от въвеждането на новите мерки, а на края на третата седмица ще има и намаляване на нивата на смъртността. „Първо, така ще се даде възможност на хората да посрещнат по- спокойно и с по- освободени души предстоящите Коледни празници. Намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага“, каза още ген. Мутафчийски.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочна изграждането на пречиствателна станция за питейни води в Шумен
Следваща статияПриета е нова помощ за затворените бизнеси, предвидени 50 млн. лева за около 50 000 души

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here