дом Общество Преславското злато в Лувъра удиви туристи и гости на френската столица

Преславското злато в Лувъра удиви туристи и гости на френската столица

0
ДЯЛ

Златната огърлица и диадемата на българската царица Мария, част от колекцията средновековни накити от Преславското златно съкровище, изложена в националния музей на Франция – Лувъра, са привлекли най-много туристи и посетители. Първи да се докоснат до величието на средновековна България са имали ученици от две български училища, заедно със своите учители и родители – съобщиха от Община Велики Преслав.
Изложбата с над 170 експоната, среед които и керамичен иконостас е била открита от директора на средновековния отдел в музея в присъствието на българския посланик във Франция – Ангел Чолаков, френския посланик в България – Ерик Льобедел, кмета на Велики Преслав Александър Горчев и директора на Археологическия музей Пламен Славов.
През септември в Лувъра ще се проведе научна конференция с акцент – Преславското златно съкровище. Ще бъде представен доклад от директора на преславския музей със съавтор доц. Стойчо Бонев, един от изследователите на уникалната находка с накити, открита в лозе през 1978 година.
Събитието ще бъде уважено и от българска правителствена делегация.
Гостуването на преславското злато в Париж ще продължи до 5 ноември и кулминация на българското европредседателство.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВъзможност за работа: Община Каспичан търси специалист по селищно устройство
Следваща статияЧестит професионален празник на служителите на МВР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here