дом Общество Презентираха информационна система за работа на Общинския съвет в Шумен

Презентираха информационна система за работа на Общинския съвет в Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Електронна информационна система за работа на Общински съвет-Шумен бе презентирана днес. Демонстрация на възможностите на системата направиха Александър Стаменов и Любомир Иванов. Те обясниха, че софтуерът е разработен още през 2008 година. Към момента системата е внедрена и се ползва в 40 града в страната.
„През времето програмният продукт непрекъснато се обновява“, увери Стаменов.
Целта на системата е да се оптимизира работата на Общинския съвет и изцяло да се премахне ползването на хартиени носители при работата с документация от входирането на докладните, до резолирането им. Обхваща всички дейности на Общинския съвет, а дава и възможност да се ползва за неприсъствени заседания. Може да се ползва при заседания на постоянните комисии. Системата дава възможност да се въведат допълнителни справки, минали решения по дадена точка, различни нормативни правилници, както и за визуализиране на сесийна зала.
По време на заседания системата ще работи с три екрана. Първият е за водещия заседанието. На него ще се въвеждат дневния ред и становищата по докладните. Системата посочва и колко гласа са необходими за вземане на дадено решение.
Друг екран ще показва реалния кворум в залата, като всеки съветник може да получи визуализация със снимка.
Екраните ще са вързани към персоналното електронно устройство на всеки общински съветник, което може да е лаптоп, таблет или телефон.
Системата показва последователността на заявките за изказвания, както и тяхното времетраене. Екранът ще показва и разглежданата в момента докладна записка. Системата показва гласуването на съветниците в реално време, като дава възможност и за прегласуване. Тя би могла да контролира и спазването а реда за работа на Общинския съвет – изказвания, реплики, дуплики. Електронната система има опция за показване на поименно гласуване или гласуване по групи. Програмата може да изготвя и съкратен протокол.
На практика предложената система има огромна памет и би могла да съхранява хиляди решения на Общинския съвет. Паметта може да се разширява при нужда.
Системата е уеб базирана и с нея би могло да се работи и извън сградата на Общината. Нужно е електронните устройства на съветниците да са свързани със сървъра на системата. Те ще могат да влизат в нея само срещу име и парола.
Разработчиците уточниха, че на практика системата не съхранява лични данни и отговаря на законовите изисквания.
Осигурени са средствата за въвеждане на електронната система в Общински съвет-Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбявиха конкурс за началник на РУО-Шумен
Следваща статияМРРБ отпусна 10 000 000 лева на шуменската фирма „Автомагистрали – Черно море“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here