дом Криминале Предават на Франция каспичанец, издирван с европейска заповед за арест

Предават на Франция каспичанец, издирван с европейска заповед за арест

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Иван Х. от Каспичан ще бъде предаден на компетентните власти във Франция. Това постанови днес тричленен съдебен състав на Окръжен съд-Шумен. Магистратите допуснаха изпълнение на европейска заповед за арест и предаване на съдебните органи във Франция на Иван Х. Съдът потвърди взетата мярка „Задържане под стража“ до фактическото предаване.
Припомняме, че делото е образувано по повод европейска заповед за арест издадена въз основа на заповед за арест от 13.10.2020г. от съдия-следовател към Окръжен съд-Бове РФранция по отношение на българския гражданин Иван Х. ведно с искане за задържане и предаване на лицето на съответните френски органи.
Европейската заповед за арест е издадена във връзка с провеждано на територията на РФранция разследване за деяние извършено на 21.01.2020г. Според информация на френските власти на същата дата около 22.00 часа 3 лица намиращи се в 2 превозни средства умишлено се сблъскват и обездвижват превозното средство на жертвата, която се прибирала към дома си. Докато пострадалото лице разглеждало щетите, причинени на превозното му средство, са му били нанесени удари и ритници от страна на извършителите. Последвало завързване на ръцете и опит да го качат в багажника на колата му. Междувременно полицията била уведомена от свидетел. На място пристигнали полицейски екипи, но извършителите избягали с автомобила на жертвата и самият него, като успели да избегнат и организирана проверка на кръгово движение. Правоохранителните органи използвали и система за принудително спиране на превозни средства на пътя с цел да спрат преследваното превозно средство, но неуспешно. По-късно полицията установила автомобила и освободила пострадалия. Започнало е полицейско разследване в хода на което Иван Х. бил идентифициран като един от тримата извършители.
Гореописаните действия на извършителите съгласно френското законодателство се квалифицират в няколко престъпления – задържане, отвличане и противозаконно лишаване от свобода; нанесено насилие в съдружие с последваща неработоспособност; кражба в съдружие и отказа от страна шофиращ превозно средство да се подчини на призоваване за спиране.
За да постанови решението си Шуменския окръжен съд приема, че е налице двойна наказуемост за описаните в заповедта престъпления, като техните аналогични такива в НК на РБългария са съставомерни по чл.142 и 142а от НК / отвличане и противозаконно лишаване от свобода/, по чл.129 във вр. с чл.20, ал.2 от НК /средна телесна повреда извършена в условията на съизвършителство/, по чл.194 и сл. от НК във вр. с чл.20, ал.2 от НК / кражба в условията на съизвършителство/ и по чл.270 от НК / противозаконно пречене на орган на власт да изпълни задълженията си по служба/.
Налице според съда са условията за изпълнение на депозиранато искане за предаване на лицето Иван Х.
Решението на ШОС подлежи на обжалване в 5 дневен срок от обяваването му, след което се задейства процедурата за фактическото предаване на лицето на френските съдебни власти.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияCOVID-19 отне живота на още четирима от Шуменско
Следваща статияДевет години и три месеца затвор за Недко Маринов, обрал три жени в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here