дом Общество Поставят Изгрев под 14-дневна карантина (обновена)

Поставят Изгрев под 14-дневна карантина (обновена)

0
ДЯЛ

От утре, 11 юни, село Изгрев в община Венец ще бъде под блокада. В селото няма да може да се влиза и излиза, като изключения ще се правят само по медицински причини и ходене на работа. Причината за 14 –дневната карантина е оформилото се огнище на COVID-19 в населеното място. Решението бе взето днес на извънредно заседание на Областния кризисен щаб.
Носенето на маски и ръкавици в закрити обществени пространства в селото е задължително. Не се допуска събирането на повече от двама души на едно място. Остава в сила спазването на физическа дистанция и носенето на предпазни средства и редовната дезинфекция.
Още вчера със заповед на кмета на община Венец бяха затворени детската градина и читалището в село Изгрев. Преустановени бяха пазарите в цялата община, като изключение правят само кооперативните.
От утре започва и масово тестване на жителите на Изгрев, като ще бъдат направени 300 PCR теста. Проби ще се вземат първо от общински и социални служители, които най-често общуват с жителите на селото. Пробите ще се изследват в София. Това обяви директора на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова. Тя уточни, че и в момента продължава издирването на контактни лица и тестването на установените.
Друго решение на Щаба гласи, че се спират сватбените тържества в област Шумен. То е одобрено всички кметове на общини в Шуменско.
Към момента 15 души от село Изгрев са установени с коронавирус. В болница са петима души, като четирима са инфектирани. Очаква се да излезе пробата на жена от селото, която вчера е приета в МБАЛ. Днес със симптоми на вируса е хоспитализиран и мъж от съседното село Тъкач. Неговата проба също се очаква.
„На всички е ясно, че с 15 доказани случая на COVID-19 село Изгрев е огнище на инфекцията. Инспектори от РЗИ издирват контактните лица. Ще има още заразени. Място за паника няма. Вземат се всички противоепидемични мерки. От утре започва тестване на населението, като на ден ще се вземат по 100 проби. За два дни локализирахме заразата. Продължава издирването на контактни лица. Това е реалната ситуация“, обясни кметът на община Венец Нехрибан Ахмедова.
След обсъждане на ситуацията Областният кризисен щаб взе решения за въвеждането на строги противоепидемични мерки в село Изгрев срещу разпространението на COVID-19:
1.Областният кризисен щаб предлага да бъдат въведени строги противоепидемични мерки в с. Изгрев, община Венец и да се ограничи движението на хора от и до селото. За тази цел органите на МВР да организират контролно- пропускателни пунктове на входно- изходните пътища на с. Изгрев, които да контролират движението на граждани и автомобили, като се пропуска преминаване на лица само в случай на неотложност на пътуването.
2.Органите на РЗИ Шумен и ОД на МВР Шумен да осъществяват строг контрол по изпълнението на въведените противоепидемични мерки:
– задължително носене на предпазни маски и ръкавици на закрити обществени места в село Изгрев;
– не се допуска струпване на повече от двама души на открити и закрити обществени места на територията на с. Изгрев, както и задължително спазване на дистанция между хората от минимум 2 метра;
– всички работодатели, собственици на търговски обекти и др. да организират строго спазване на алгоритъма на дезинфекция, осигуряване на дезинфектанти за ръце и задължителното им ползване, носенето на защитни предпазни маски и ръкавици и др.;
3.Възлага се на Директора на РЗИ Шумен да съгласува решенията на Областния кризисен щаб с главния държавен здравен инспектор и да издаде заповед с конкретизирани противоепидемични мерки.
4.Кметовете на общини в област Шумен да преустановят провеждането на тържества-сватби; пазари, без тези със селскостопанска продукция, като при необходимост да предприемат и допълнителни мерки в зависимост от спецификата на съответната община.
5. Мерките остават в сила в 14-дневен срок, считано от 11.06.2020г.
„Приехме решения, които считам, че ще бъдат ефективни и ще ограничат разпространяването на заразата в областта“, каза областният управител проф. Стефан Желев. Той уточни, че решенията са съобразени с факта, че населението, което живее в селото е мобилно, техният начин на живот е такъв, че те много често напускат селото и общуват с хора от други население места.„Взехме рестриктивни решения спрямо населението, но с цел да гарантираме, че заразата ще бъде ограничена“, каза Желев.
Предложенията на Областния кризисен щаб ще бъдат изпратени за съгласуване с главния държавен здравен инспектор и изпълнението им ще започне след заповед на директора на РЗИ Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОсъдиха шофьора, причинил смъртта на възрастен мъж и ранил съпругата му
Следваща статияБърз влак помете и уби мъж на релсите в село Светлен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here