дом Общество „Попитайте хематолога“: Безплатни прегледи и консултации в Шумен

„Попитайте хематолога“: Безплатни прегледи и консултации в Шумен

0
ДЯЛ
Plakat A2_Hematology

Националната кампания „Попитайте хематолога“ ще посети Шумен на 13 юли. Д-р Мерлин Ефраим от Клиника по хематология на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, ще преглежда и консултира безплатно пациенти със съмнение за хематологично заболяване от Шумен, Търговище и Разград.
Кампанията се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“, РЗИ Шумен и Община Шумен.
Целта е оптимизиране пътя на пациента и изграждане на добра връзка между общопрактикуващите лекари със специалисти-хематолози от водещи университетски центрове. Редица хематологични заболявания налагат използването на специализирана диагностика и терапия, които съществуват само в университетските хематологични центрове. Научните постижения в хематологията в пъти повишават преживяемостта на пациентите с онкохематологични диагнози.
Практиката показва, че пациентът се лута по различни кабинети и достъпът му до правилното лечение се разтяга във времето. Правено е и проучване, според което знанието за заболяванията на кръвта сред анкетираните не е достатъчно. 47% не знаят нищо за хематологичните заболявания. Повече от половината споделят, че в последната година не са си правили изследвания на кръвта (пълна кръвна картина). Хората асоциират заболяванията на кръвта най-често с анемията и левкемията. Запитани към кого биха се обърнали, ако трябва да посетят хематолог, 84% от анкетираните отговарят, че биха питали личния си лекар. Затова кампанията е насочена най-вече към личните лекари.
Личните лекари в Шумен вече са информирани как да включат пациентите си в програмата и вече има записани пациенти за консултацията на 13 юли.
Жители на Шумен и региона, които имат съмнения за своето състояние, неуточнена хематологична диагноза, или са лежали с такава диагноза в хематологично или друго отделение, могат да научат от горещия телефон на кампанията 070010126, на цената на градски разговор, начините за участие безплатния преглед. Телефонната линия е отворена всеки работен ден от 10 до 17 ч.
За повече въпроси относно кампанията тел: 0889809911 или на мейл office@healthedu.eu
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРазперко „на баня“: Чистят графити и вулгарни надписи от знакови паметници
Следваща статияЧетири училища в „битка“ за най-умни ученици