дом Общество Поезията и музиката като мост на приятелството

Поезията и музиката като мост на приятелството

0
ДЯЛ

Празник на ромската поезия и музика събра заедно млади хора и утвърдени ромски музиканти на откритата тераса на сладкарница Dolce Vita в Шумен. В творческата среща участваха ученици от Шесто основно училище “Еньо Марковски”. Лариса, Кремена, Йосиф, Лоренцо, Йордан, Неждет, Радостин и Исус дадоха начало на празничното събитие. От няколко месеца те са създали група за ромски и български песни. Обединява ги Ангел Ангелов, студент по специалността социална педагогика в Шуменския университет. Ангел е и помощник-учител в училището.

Водещи на събитието бяха Стилиян Стоянов и актрисата Стефани Лечева. Те представиха пред публиката твобри на едни от най-добрите ромски поети в България – Усин Керим, Сали Ибрахим, Димитър Сотиров, Асен Мерков и Георги Парушев.
Ромската поезия прилича на песен, затова този празник е и празник на музиката, споделиха участниците в събитието. Музиканти от оркестър “Шумен” с ръководител Евгени Чакъров бяха поканени да се включат в програмата. Те изпълниха популярни руски, унгарски, ромски и български песни и предизвика възторжените аплодисменти на публиката.
Подобни инициативи помагат за съхраняване на културната идентичност на ромите чрез запознаване и популяризиране на творчеството на значими творци от общността и стимулиране на активността сред ромските младежи, сподели Марияна Йорданова, директор на Шесто основно училище, която бе сред гостите в залата. “Уениците се подготвяха за това участие от доста време и се радвам, че спечелиха симпатиите на всички присъстващи.”
Инициативата се реализира по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАвтокино под красивото небе на Шумен
Следваща статияИскат законодателни промени за некоректните събирачи на дългове