дом Общество Искат законодателни промени за некоректните събирачи на дългове

Искат законодателни промени за некоректните събирачи на дългове

0
ДЯЛ

Законодателни промени, които да регулират дейността на колекторските фирми, коректното оформяне на крайните суми и прозрачност при събиранията искат от Комитета за защита на потребителите.
У нас 1/3 от българите имат проблем при изплащането на дълговете си ипотеки, наеми и сметки. Средният дълг на българина се е увеличил двойно, за 2018 г. той е 900 лв., в сравнение с 2015 г., когато е бил 450 лв.
Според данни на Евростат България е на предпоследно място при затруднения в изплащането на дългове, като преди това са Холандия, Чехия и Германия.
В България 80 % от пазара, който включва банкови и небанкови финансови институции, бива обслужван от Асоциацията на колекторските агенции, останалите в други колекторски фирми.
Поради тази неяснота от Комитета за защита на потребителите вече са внесли искане до Парламента колекторските фирми да бъдат регулирани с лицензионен режим
Голяма чат от потребителите на дългове сигнализират, че драстично са съкратени сроковете за взимане от 6 на 2 месеца. Като начина по който се събират вземанията те определят като агресивен, а понякога дори превишавали правата си и притеснявали хората с чести телефонни обаждания, sms-и, посещения в дома или на работното място.
Александър Грихилис председател на Асоциацията на колекторските агенции категорично отрече пред brv да има такава практика. „Когато има задължение, което вие не изплащате навреме това задължение бива продадено на колекторските фирми, които започват проучване по вземане на задължението“, каза за той.
„Искаме законодателни промени и яснота как точно се нарупват задълженията. Не може изтеглите кредит 100 лв., а да трябва да връщате 200 лв.“, заяви Пейо Майорски от Комитета за защита на потребителите
От Комитета за защита на потребителите са категорични, че искат промяна в дейността на фирмите, с което да се сложи край на заплахите, натиска и насилието.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПоезията и музиката като мост на приятелството
Следваща статияПерспектива: Румънски режисьори ще поставят пиеси на шуменска сцена