дом Общество От догодина: Детските градини в Шумен минават на делегиран бюджет

От догодина: Детските градини в Шумен минават на делегиран бюджет

0
ДЯЛ

Въвеждане на делегирани бюджети в детските градини в община Шумен от началото на следващата година беше подкрепено с 4 гласа „За” от Постоянната комисия по „Бюджет и финанси”. С „Въздържал се” гласува единствено Данаил Данчев (БСП). Той отбеляза, че за да се вземе информирано решение на съветниците е трябвало да бъде предоставен анализа на състоянието на градините в община Шумен през 2016 г. на базата, на който е направено предложението на местната администрация. Данчев изрази опасенията си, че градините в по-малките населени места ще бъдат постепенно затворени поради липса на достатъчно деца.
След въвеждане на делегиран бюджет, средствата на всяка детска градина ще се формират като сбор от общинския стандарт, който за следващата година ще е 720 лв. за дете от 2 до 4 години, и 495 лв. за тези от 5 до 6 години, и финансирания от държавата единен разходен стандарт, чийто размер е 1189 лв. за деца до 2 г., 1902 лв. за деца от 4 до 5 години и 2131 лв. за 5 и 6-годишните. За малките населени места са предвидени и допълнителни средства. Извън делегираните дейности в градините остават ремонтите и физическата охрана. Конкретните средства за всяка детска градина ще се разпределят до края на февруари по формула, която ще бъде утвърдена от кмета на община Шумен. Засега има четири варианта за тази формула, но от администрацията не ги представиха на заседанието.
Постоянната комисия по „Бюджет и финанси” подкрепи и искането на ръководството на ДКТ „Васил Друмев” да бъдат разсрочени стари задължение за Такса „Битова отпадъци”. След решение на Общинския съвет, натрупаните за 2011 г. и 2012 г. 65 123 лв. ще бъдат внесени за срок от две години.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияХор „Родни звуци“ с отличие за високи творчески постижения
Следваща статияСедем очарователни шуменки станаха част от календара „Девойко, мари хубава“ 2018

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here