дом Здраве Отново затягат противоепидемичните мерки в областта

Отново затягат противоепидемичните мерки в областта

0
ДЯЛ
24shumen.com

Преустановяват се присъствените учебни занятия за класовете от 5-и до 12-и клас от 15 до 26 март в област Шумен. Прекратяват се дейностите в извънкласни форми, езиковите школи и занималните. Забраняват се ученическите екскурзии и спортни прояви.
По преценка на кметовете на общини могат да се затварят и детските ясли в населените места от областта. Дава се възможност на родителите сами да преценяват дали да пускат децата се на детска градина.
Ресторантите и заведенията ще работят с ограничено работно време до 22.00 часа. Това решиха на заседание на Областния кризисен щаб. Заведенията ще приемат клиенти на 50% от капацитета си. Разстоянието между два стола на съседни маси трябва да е поне 1,5 метра, а на маса може да има до шестима клиенти.
Временно се затварят фитнесите, както и залите за йога и пилатес и танци. Преустановяват се масовите културни прояви на открито.
Разрешени са спортните срещи, но без публика.
Пазаруването в супермаркетите ще става задължително с количка, като в същото време техният брой ще бъде намален. Спортните събития ще се провеждат без публика.
С изключение на училищата, мерките влизат в сила от 00.00 часа на 12 март и ще продължат до 24.00 на 31 март.
През последните две седмици, област Шумен заема 6-о място в страната по брой заболели – 531 на 100 000 души.
Многопрофилната болница в града е с изчерпани възможности за прием на пациенти с COVID-19. Спира се и пренасочването на пациенти към болници в съседни области. Само за сравнение от 31 с коронавирус в болницата в Търговище, 28 са пациенти от област Шумен.
Към настоящия момент в МБАЛ-Шумен от коронавирус се лекуват 205 души. Областната болница е в топ 10 на здравните заведения с най-много хоспитализирани с коронавирус.
Недостигът на лекари и медицински специалисти в МБАЛ-Шумен остава основен проблем, въпреки, че там по съвместителство работят доктори и персонал от КОЦ и Кардиологична болница „Мадара“.
Жена на 33 години и бременна жена са в тежко състояние, стана ясно още на заседанието. В болница са и четири деца.
Възрастта на болните от коронавирус в областта варира от бебе на 7 месеца до заразен на 85 години.
Активните случаи в Шуменско към момента са 1 021. От тях 237 са хоспитализирани, а 784 са на домашно лечение. Общият брой на карантинираните в областта е 1 897 души.
Разпределението на болните по общини е както следва:
Велики Преслав – 57; Венец – 9; Върбица – 6; Каолиново – 11; Каспичан – 38; Никола Козлево – 5; Нови пазар – 122; Смядово – 31; Хитрино – 19; Шумен (община) – 723.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЦветя, плакет и благодарност за най-дългогодишния съдебен служител Петя Куртева
Следваща статияКрасимир Вълчев: В следващите 4 години ще изградим минимум 100 физкултурни салона

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here