дом Икономика Отбелязваме Световния ден на прехраната

Отбелязваме Световния ден на прехраната

0
ДЯЛ

Днес, 16 октомври, е Световния ден на прехраната. Той се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й – 16 октомври 1945 г. Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
Световният ден на прехраната напомня на всеки от нас, че трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим това – над един милиард души да гладуват. В отговор на това предизвикателство създаденият от ЕС Инструмент за прехрана, възлизащ на 1 млрд. евро, постига бързи и осезаеми резултати, като предоставя на дребните земеделски стопани семена и торове, чрез които да увеличат продукцията си. Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза.
Храната е основен фактор за нормалното съществуване и развитие на човека. както физическо, така и психическо. Тя има за задачата да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести е и фактор, който влияе върху продължителността на живота. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма, припомнят диетолозите.
Те препоръчват няколко основни правила при храненето:
– разнообразие при избора на хранителни продукти;
– прием на по-малко количества храна, но по-често;
– консумация на достатъчно белтъчини;
– ограничаване на мазнини и пържени храни;
– ограничаване на захарта и захарните изделия;
– ограничаване на солта;
– ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;
– ограничаване употребата на алкохол;
– правилно храносмилане;
– физическа активност;
– равномерно разпределение на храненията – прием на достатъчно вода и течности за деня.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДоказано: Подложени сме на хранителен геноцид!
Следваща статияПожарите през уикенда: Горя манджа, огнеборците гасиха навес и сухи треви

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here