дом Общество Окръжен съд – Шумен завърши образователната си програма в Община Венец

Окръжен съд – Шумен завърши образователната си програма в Община Венец

0
ДЯЛ

За четвърта поредна година Окръжния съд в Шумен участва в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.”. Програмата се осъществява по силата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Основни цели на пилотната образователна програма са обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.

Стремежа на Окръжен съд – Шумен, да разшири обхвата на програмата сред учащите, даде положителни резултати. През учебната 2017-2018г. пълен лекционен курс по теми като „Структура на съдебната власт”, „Представяне на професията съдия”, „Превенция срещу употреба на наркотични вещества”, „Трафик на хора”, „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детското насилие”, „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерки за защита правата на жертвите“, „Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата“ изнесоха съдии и служители на Окръжния съд. Бяха обхванати ученици от 9 до 11 клас в три училища от област Шумен.
Едно от тях бе СУ „Н.Й. Вапцаров“ в село Венец. През целия втори учебен срок лекторите от Окръжен съд – Шумен посещаваха децата в класните им стаи в средищното училище в общинския център. Последният час за учебната година за неговите ученици се проведе в Съдебната палата, където имаха възможността да се запознаят с реда в сградата и съдебната зала. Прожекцията на симулативен наказателен процес предизвика нескрит интерес. Възможността да се снимат в съдебната зала допълни емоциите на децата от този последен час за година. Те получиха като подарък и Конституцията на Република България, специално осигурена от Висшия съдебен съвет за образователната програма.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРешено: Обединяват центровете за настаняване на деца и младежи
Следваща статияОбщински имоти отиват за продажба, базата в Шкорпиловци – под наем