дом Общество Огнеборците призовават: Бъдете внимателни при палене на огньове за Сирни заговезни

Огнеборците призовават: Бъдете внимателни при палене на огньове за Сирни заговезни

0
ДЯЛ

Сирни заговезни е един от най-големите празници в християнския календар. Отбелязва се в продължение на една седмица, като кулминацията тази година ще е на 14 Март (неделя), когато се палят огньове и се прескачат за здраве.
Нека бъдем отговорни и спазваме правилата за пожарна безопасност, призовават шуменските огнеборци. Паленето на обредните клади трабва да става само при определени правила:
Паленето на огън да става само на определените със заповед
 на кметовете места.
Устройването на огньовете да става на безопасни разстояния от жилищни и обществени сгради, комуникации и съоръжения на газопреносната и електропреносната мрежа, плевни, навеси и други.
Препоръчва се безопасно разстояние от огъня до съседни сгради и съоръжения или други горими материали да бъде най-малко 15 метра.
Изключително опасно е паленето на огън при наличие на силен вятър;
Предварително мястото за палене на огън и около него е необходимо да се почисти от  горими материали, и суха трева. Да се осигурят средства за погасяване на огъня – вода, инертни материали или други.
Необходимо е да има определени отговорни представители на организаторите на празника, които да наблюдават непрекъснато и при необходимост да предприемат мерки за опазване живота и здравето на хората и тяхното имущество.
Присъствието и участието на деца в празника трябва да става под родителски контрол, а детската игра с огъня да не се разрешава.
Изключително опасно е допълнителното разпалване на огньовете с леснозапалими или горими течности.
Използването на горими полимерни материали или автомобилни гуми е свързано с отделянето на силнотоксични вещества и е абсолютно забранено.
След приключване на ритуала е необходимо огънят да се изгаси напълно и е най-безопасно да се намокри обилно и да се засипе с инертна маса (пясък или земна маса).
При опасност от възникване на пожар, наличие на пострадали или застрашени хора незабавно  сигнализирайте на тел. 112.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИззеха канабис и метамфетамин от дрогиран шофьор
Следваща статияПремиерът Борисов: Разпореждам спирането на имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here