дом Общество Общински съветник: Религиозни убеждения да не се натрапват с мегафони

Общински съветник: Религиозни убеждения да не се натрапват с мегафони

1
ДЯЛ

С решение на Общинския съвет да се допълни и измени Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Шумен предлага общинският съветник инж. Добрин Чайлев. Допълнението е новият текст “ молитвените и обредните домове на различните вероизповедания на територията на община Шумен да използват за религиозната си дейност уредби, тонколони, високоговорители и мегафони , чийто звук преминава извън техните териториални граници“. Към момента в Наредбата не е включен текст, който да урежда единни стандарти в използването на озвучителни средства от религиозните общности, обяснява той.
Повод за предложението е „хиляди семейства и жители да не бъдат принуждавани против волята си да слушат молитвата на мюзеина“ (навярно авторът е имал предвид „мюезин“).
В мюсюлманската религия мюезинът е духовен служител, който от минарето на джамията призовава вярващите за молитва.
Инж. Добрин Чайлев посочва и мотивите за направеното предложение – „по демонстративен начин се налагат религиозни убеждения, нараняват се религиозните чувства на другите вероизповедания. Създава се чувството, че едни вероизповедания са по- свободни от други. А това противоречи на чл.13 от Конституцията“.
Става ясно, че общинският съветник вече е провел срещи с представители на различни религиозни общности по повдигнатата тема. Те споделили,“ че им е неприятно използването на усилвателни уредби. Настояват за трайно решаване на проблема.
От Районното мюфтийство са приели предложението, но до момента няма изразена позиция от тяхна страна.
Бележка на редакцията: Цитатите от предложението на общинския съветник поместваме без коректорска намеса.
Снимка: Pixabay
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменци отсвириха знаковата дата за сключване на брак – 18.08.2018 г., засега няма желаещи
Следваща статияПърви случай на грип „Хонконг” при дете в Шумен

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here