дом Общество На битака с писателя Христо Стоянов

На битака с писателя Христо Стоянов

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Оглежда внимателно. Набитото му око на познавач моментално отсява стойностното от имитацията. Кратки въпроси. Кратки отговори. Повърти картината в ръце. Огледа я от всички страни и отминава. Педантично спира пред всяка сергия на битака. Търси ценни статуетки, картини, пластики. Често ги купува за нищожни пари. Така се сдобива с оригинали на платна и рисунки на родни и чужди художници. Познава се с почти всички продавачи на битака в Шумен, а вероятно и в цялата страна. Обходил е пазарищата на длъж и шир в родината. Колекцията му е огромна и стойността й възлиза на милиони в евро. Да, може би вече сте се досетили, това е писателят Христо Стоянов. Ръбат човек с принципи. Понякога да се общува с него е сложно. Да имаш привилегията да овършееш шуменския битак с такъв човек е шанс от съдбата.
В ранното съботно утро се изсипваме на битака в Шумен и маратонът започва. В навалицата от хора, сергии, обсипани с всевъзможни вещи, кани и сахани, зоркият му поглед за секунди открива търсените предмети. Следва бърз и щателен оглед. Няколко разменени думи за цените. Изненади обаче няма. Всяка маса, на която се спре, търговецът се оказва познат от години. Писателят-познавач търси картини на платно. Късметът днес, явно не е с него, а търговците обясняват, че в момента пазарът за изкуство е в криза поради коронавируса. Възстановяването става мъчително и бавно.

Снимка: 24shumen.com

Слънцето се вдига. Става жегаво. Алъш-веришът върви. Стари книги за левче, плочи, техника, килими и посуда, грънци и завивки, пазарлъци и надцакване. Непотребно и нужно, чужбински стоки, дори мотоциклет, за всекиго по нещо. Аз пак търся да купя звънче, от ония вносните, но изборът е беден. Писателят е пестелив на думи. Аз бърборя около него, обяснявам му нещо. Сигурно му е смешно, но се държи кавалерски и не подбива ентусиазма ми. Спира се на две-три места, привлечен от няколко картини. Оказват се рисувани върху фазер и отминава.
Вече сме огледали почти всичко и неочаквано Христо Стоянов забелязва няколко дървени пластики. Следва неизменното оглеждане. Този път помириса дори дървото. Мисля си: Тук ще има сделка. Цената – 25 лева. Търговецът смъква до 20. Писателят дава 15 лева. Срещат се на 17 и Христо Стоянов си тръгва със статуетката. Елегантна дървена пластика на африканка. Аз съм доволна – намери нещо за колекцията си и от Шумен.
Надежда Романова
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Разкриха поредна наркооранжерия в Бургас (снимки)
Следваща статияВръчват наградите на „Нова българска драма“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here