дом Общество Треска за мартеници

Треска за мартеници

0
ДЯЛ

Вече две десетилетия художничката приложничка Ваня Богданова радва със своите мартеници малки и големи у нас и по света. И когато през декември всички очакват с трепет Коледа и Нова година, Ваня започва да майстори своите мартеници. Така до третия месец на годината тя вече е изработила поне 1 000 бройки. За направата им ползва единствено естествени материали. Конците са от вълна, която тя сама обработва, преде и усуква. После багри преждата с боя за яйца. За украса използва изработени от нея керамични мъниста, цветя, фигурки и природни материали.

Сръчните ръце на майсторката умело съчетават цветове и форми. Във всяка мартеница Ваня влага червено за здраве, бяло за нежност, зелено за надежда. Жълтото, според майсторката е символ на радостта и богатството, синьото на свобода, охрата на земята и плодородието.

Превърнала е магазинчето си в работилница и ръцете й не спират да майсторят. Цените на мартениците вървят между 1,80 до 6,50 лева. Най-скъпите обаче са комплектите – гривна и колие от естествена кожа в бяло и червено с различни керамични елементи.
Ваня се е прочула с мартениците си далеч по света. Най-голямата пратка от над 30 броя била поръчана преди 3 години от българи в Бостън, САЩ. С нейни мартеници редовно се кичат наши сънародници в Дубай, Судан, Австралия, Германия, Франция, Испания и др.

В изработката на мартеници художничката влага душата си, търпение, желание и много фантазия. Тази година Ваня отново ще зарадва почитателите на красивото и изящното с поредната серия ръчно изработени пролетни бижута, в които е втъкала цветовете на пролетта и доброто.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКонкурс за най-добро вино организира Община Нови пазар
Следваща статияАндон Миталов и семейството му са със забрана да посещават САЩ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here