дом Общество Най-интересното от 2019 година (обзорно)

Най-интересното от 2019 година (обзорно)

0
ДЯЛ

2019 година започна с малко зима и много страсти. През януари цените на горивата бяха причина за протести в много градове на страната.
Шуменци също се разбунтуваха. Жителите на „Макак“ и „Мътница“ блокираха пътя за Шумен с искане да отпадне ползването на винетка от областния град до двата квартала. Протестиращите постигнаха своето и общинските съветници отмениха употребата на винетен стикер в отсечката от Шумен до „Макак“ и „Мътница“.
На 31 януари след шестчасова инфарктна сесия общинските съветници приеха бюджета на община Шумен. По всичко личеше, че сме навлезли в изборна година и споровете между опонентите ще стават все по-ожесточени и безплодни.
Февруари изненада шуменци с летни температури и още в четвъртия ден от месеца живакът в термометрите стигна 21 градуса.

Месецът бе добър за полицията. Те влязоха в следите на незаконен лихвар в село Лятно. Младият мъж, престъпил закона, се оказа син на кмета. Родителите „не знаели“ за препитанието на чедото си, въпреки, че то въртяло бизнеса в бащината си къща.
Топлата и суха зима бе предпоставка за пожари, а март бе най-напрегнатият месец за огнеборците в областта. Тогава те гасиха 157 пожара. Страсти се вихриха и около ВиК-Шумен.

На 29 март ръководството на дружеството пое Илиян Илиев, който смени на поста управител, подалия оставка инж. Красимир Марков.
През март в Шумен започнаха мащабните чествания на 120 години от рождението на композитора Панчо Владигеров. Събитията, посветени на кръглата годишнина продължиха през цялата 2019.
По традиция месец април започва с Деня на хумора и сатирата, известен и като Ден на лъжата.

Пролетният месец се оказа фатален за поредния изкусен фалшификатор на паспорти и лични карти. След спецакция полицаите разкриха печатница за документи, принтери, материали и заготовки за лични карти, шофьорски книжки и паспорти. Като екстра в имота на 33-годишния фалшификатор в село Салманово бяха открити и 2,5 килограма марихуана.

Празничният месец май премина под знака на тържествата и евроизборите. Градът се окичи с поредните носители на „Наградата на Шумен“ за култура и образование. Театралният фестивал „Нова българска драма“ зарадва любителите на Мелпомена в града. За първи път в историята на фестивала не бе присъдена награда за драматургия. Наградата на публиката бе за постановката „Кукери“ на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. В края на май 40 пианисти и цигулари от цял свят пристигнаха в Шумен за участие в Международния конкурс „Панчо Владигеров.
На 26 май се проведоха изборите за Европейски парламент. Вотът в област Шумен спечели ДПС с 35,52%, втори останаха ГЕРБ с 23,17%, а трети бяха БСП с 18,26% от вота на избирателите. След края на изборните вълнения, в лъскаво заведение местните социалисти вдигнаха лют купон и отпразнуваха третото място.

На 7 юни в Шумен пристигна председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя лично награди победителите в Международния конкурс за пианисти и цигулари.
През юни един мъж с приключенски дух разбуни Шумен. На 9 юни полицаят Тихомир Радев потегли по пътя на мечтите си. Авантюристът преплава река Дунав от изворите й в Германия до делтата на Черно море в Румъния. Самотното и рисковано приключение държа в напрежение шуменци цели 37 дни. На 19 юли в 18.00 часа Тихомир Радев стъпи отново на шуменска земя. Зад гърба му бяха 2 500 километра самотно гребане по величествената река и една сбъдната детска мечта.

В началото на юли група интелектуалци създадоха Сдружение „Култура за Шумен“. Новата организация е приемник на бившия Клуб на културните дейци. За председател на Сдружението бе избран литературният критик Иван Карадочев.
През юли зала „Арена Шумен“ бе домакин на силния турнир по ускорен шах за Национална купа „Стоян Иванов“. Победител в състезанието стана 18-годишният Мартин Петров.
В края на месеца за първи път пространството на Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“ се превърна в сцена на оперна гала вечер. В нея участва известният италиански тенор Фабио Армилиато. Събитието премина под патронажа на Община Шумен.

Август неусетно дойде с протяжното спокойствие на лятната немара. В най-отпускарския месец площадът с новия фонтан пред Съдебната палата бе открит. Водната каскада се превърна в любимо място за отдих на шуменци. В средата на август стана ясно, че рали „Стари столици“ тази година няма да има. Неразбории по върховете на Автомобилен спортен клуб „Стари столици“ сложиха кръст на половинвековна традиция и лишиха стотици заклети шуменски фенове от ралито.

Деловият септември се прокрадна и освен на есен и печени чушки, въздухът започна да ухае на избори. 35 първокласници по-малко пък тръгнаха на училище в община Шумен през тази година.
Шуменският университет посрещна новата учебна година с 1 100 първокурсници и четири нови специалности.
В първия есенен месец приключи изграждането на новия Старчески дом в Шумен. След повече от четири десетилетия най-сетне възрастните хора получиха нова и модерна сграда.
В края на септември започна предизборната кампания за местния вот.

Октомври премина под знака на изборите за общински съветници и кмет. Знайни и незнайни кандидати за кметското място убеждаваха шуменци, че те са най-добри, че те и никой друг ще реши от раз проблемите на града, а от всяка чешма „ще потече мед и масло“. Скуката бе в рамките на поносимото, но и това се оказа измама, защото голяма авария на водопровода от язовир „Тича“ остави хиляди без вода за повече от две денонощия. Социалното напрежение ескалира. Някои се опитаха да яхнат вълната на водата. Получи им се, но проблемите в този сектор остават да висят със страшна сила.
Октомври приключи във вихъра на изборните страсти. Шуменци отидоха до урните и гласуваха за кмет и общински съветници. Вотът им отреди в новия местен парламент да влязат седем партии. За втори път обаче избирателите решиха да пратят Любомир Христов на поправителен за кметския стол на Шумен.

Емоциите от края на октомври продължиха и през следващия месец. На 3 ноември бе вторият тур на изборите за кмет на Шумен. Любомир Христов се изправи срещу Венцислав Венков от БСП. В нощта на 3 срещу 4 ноември всичко изглеждаше ясно и социологията показваше над 10% преднина за Любомир Христов. Реалността обаче се оказа друга и Христов спечели втория си кметски мандат със 77 гласа повече. БСП оспориха резултата в Административния съд, но магистратите потвърдиха решението на Общинската избирателна комисия.
Само седем гласа не достигнаха пък на кандидата на „Воля“ да спечели място в Общинския съвет. За 30 гласа със съветническото място се размина и Наталия Стефанова от НФСБ. Тя и колегата й по съдба от „Воля“ оспориха избора за Общински съвет. Административният съд взе безпрецедентното решение да се проверят бюлетините от 97 секции. Въпреки това, съставът на местния парламент остана непроменен.

Декември се оказа горещ и освен високите за сезона температури, градусът на емоциите покачи вторият пореден протест на хората от третата възраст, които поискаха преизчисление на пенсиите. Бойлер бомба срути къща и повреди съседна. Среща между трима младежи, преминала в свада пък приключи фатално за единия от тях.
На 4 декември Общото събрание на ВиК освободи от длъжност управителят Илиян Илиев. На негово място за временен шеф бе избрана Жанета Панайотова.
Държавните мъже в столицата бяха решили да изпратят Илиян Илиев да се бори с безводието в Перник. Шуменските управници обаче не пуснаха специалиста. След дипломатическа совалка до София кметът Любомир Христов обяви, че Илиян Илиев остава управител на водното дружество. Назначението на Панайотова бе атакувано в Окръжния съд в Шумен, който спря вписването й в Търговския регистър и така на практика Илиян Илиев остана управител на ВиК-Шумен. Той от своя страна се закле, че през 2020 година цената на водата ще остане 3,40 лева за кубик, а не исканата от КЕВР 3,52 лева.
Броени дни преди Коледа Шумен избра кикбоксьорът Иван Иванов за спортист №1 на 2019 година. Лекар и медицинска сестра на годината избраха в МБАЛ-Шумен. Тази година престижните отличия заслужиха д-р Таня Хараланова и медицинската сестра Ивелина Александрова.
Такава видя 2019 година екипът на 24shumen.com. Нека си пожелаем Новата 2020 да бъде за всички по-добра, спорна, здрава и щастлива.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВ община Каолиново вече ползват безплатен безжичен интернет
Следваща статияВажно! Изтича валидността на годишните електронни винетки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here