дом Култура Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

0
ДЯЛ

Днес хиляди мюсюлмани ще изпълнят джамиите в Шуменска област за сутрешната молитва – намаз за големия празник Рамазан Байрам.
От 13 до 15 юни мюсюлманите в цял свят честват Рамазан Байрам, познат още и като Шекер Байрам. Това е празник на разговяването в чест на приключването на постите през месец Рамазан – деветия месец от мюсюлманската година (хиджра).
Празникът се чества от 624 г. Той няма постоянна дата, тъй като хиджра по същество е лунен календар, отчитащ точно 12 обиколки на Луната около Земята и има 354 дни (33 години по хиджра съставляват 32 слънчеви години).
Едномесечното постене (саум или оруч) е много сериозно изпитание за мюсюлманите, тъй като налага пълно въздържане от храна, напитки, съвокупление и пушене от появяването на зората до залез слънце (ифтара). Според тяхната религия това е „средство да се постигне божията любов и човек да се научи да подчинява страстите и желанията си, да се бори с изкушенията“. Говеенето поражда у мюсюлманите дух на социална принадлежност, на единство и братство, на равенство пред Аллах. Социалният резултат е, че богатите с гладуването си макар за един месец съпреживяват целогодишното битие на бедните и това ги подтиква към благотворителност.
За всеки праведен мюсюлманин празникът е съпричастност към общата радост на едноверците. Празникът за мюсюлманите на първо място е прощаване с благословените дни на месец Рамазан, когато на всеки мюсюлманин е предоставена добра възможност да се извиси духовно, да усмири страстите си посредством спазването на постите, да прояви по-голям стремеж към благочестие, да окаже помощ на нуждаещите се.
В деня на празника мюсюлманите извършват ритуално измиване, обличат празнични дрехи и бързат към джамията за колективна молитва, която започва рано сутрин.
След това вярващите си разменят поздравления, ходят на гости на по-възрастни и навестяват болни или канят гости на празнична трапеза. Задължително е най-напред децата да поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.
Празникът продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На трапезата се сервират сладки ястия – баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.
Редакцията на 24shumen.com поздравява всички мюсюлмани с настъпването на светлия празник Рамазан Байрам. Нека молитвите Ви да бъдат приети от Всевишния! Здраве и късмет на всички!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони с прекъсване на електрозахранването
Следваща статияМладият пианист Фидоси Керчев ще концертира в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here