дом Общество Миро, един шуменец в Хага: Децата на гурбетчиите са цъкащата „бомба” за...

Миро, един шуменец в Хага: Децата на гурбетчиите са цъкащата „бомба” за утрешна България?!

0
ДЯЛ

„Има теми и теми. Едните – удобни за политиците, другите – „проспани“, а има и такива, от които всеки бяга. Коментират се, но нищо не се прави. Първо загубихме образованието, после се случиха разделените семейство. Родителите на гурбет, децата растат с баба и дядо и с… катастрофиралото образование.
Децата на гурбетчиите са цъкащата „бомба” за утрешна България?!..“
Това пише до 24shumen.com Мирослав Н., един шуменец, който от години работи в Хага, Холандия.
Понякога влиза във фокуса на вниманието, но за кратко. Дори това да стане, то е просто между другото. Иде реч за темата „Децата на гурбетчиите”.
Преди няколко години един социален министър бе категоричен, че трябва да се засили контролът върху условията, в които живеят децата, чиито родители са гастарбайтери и се отглеждат от баби, дядовци и други роднини…
Около 60 000 деца на родители, избрали да изкарват парите си от гурбет в чужбина, растат без надзор, сочи едно от многото изследвания по темата. Ситуацията е най-тревожна в селата в Родопите, Северен Централен и Северозападен район. Там процентът на децата, оставени сами, надхвърля 60%. Масово деца на гурбетчии отпадат и от училище, защото няма кой да ги контролира да учат. Другата тревожна тенденция е разпадането на семействата на децата на емигранти…
24shumen.com
Четете по темата по-късно само в 24shumen.com:
Болката на Миро, един шуменец в Хага – пълен текст;
Отсъствието на двамата родители е възможно най-лошият сценарий

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияД-р Нигяр Джафер: Партийна субсидия от 1 лев не е гаранция за прозрачност
Следваща статияСлънчево и горещо

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here