дом Здраве Медиците от COVID сектора при КОЦ-Шумен са без министерски бонуси

Медиците от COVID сектора при КОЦ-Шумен са без министерски бонуси

0
ДЯЛ

50 пациенти са преминали през КОВИД сектора на Комплексния онкологичен център в Шумен от разкриването му на 28 октомври до днес, 10 декември. Други 17 души в момента се лекуват в Отделението по палиативни грижи, което преди 45 дни бе спешно преобразувано в сектор на лечение за болни с коронавирусна инфекция в изпълнение на заповед на директора на РЗИ Шумен. „При изписване на пациент, леглото се заема до часове, а координирането се прави в Спешното приемно отделение на МБАЛ-Шумен“, поясни началникът на COVID сектора при КОЦ-Шумен д-р Николай Бъчваров. В сектора се лекуват среднотежки случаи. Лечението в болнични условия продължава от 12 до 20 дни, каза д-р Бъчваров. Той предупреди, че при някои пациенти се налага до 2-3 месеца долекуване в домашни условия, като те продължават да се наблюдават чрез контролни прегледи. Той е командирован от Отделението по гастроентерология при КОЦ и като единствен специалист по вътрешни болести в момента основно се грижи за пациентите в COVID сектора към Онкологичния център, защото има опит с белодробни заболявания. Хирург, гинеколог и специализант от Отделението по химиотерапия поемат следобедните, нощните и съботно-неделните дежурства. Други трима лекари – специалисти от КОЦ са се ангажирали да помогнат в COVID сектора по Коледно-новогодишните празници, като ще съвместяват дежурствата там със собствения си график в лечебното заведение. В COVID сектора работят също 12 медицински сестри и 8 санитари, от които само една сестра е доброволец – от детска ясла, а останалите са от отделенията в Комплексния онкологичен център. „Спазваме стриктно мерките за дезинфекция и използваме защитни облекла и до момента нямаме заразени медици от COVID сектора“, каза д-р Бъчваров.
„Осигурено е допълнително заплащане на работещите в КОВИД сектора от бюджета на КОЦ- Шумен, но до момента не са получени обещаните от министерството бонуси за медиците от първа линия, които лекуват пациенти с коронавирус. Не са достатъчни и доставките от медикамента „Ремдесивир“, който се използва за лечение на COVID-19“. Това заяви управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа по-малко от 24 часа: Задържаха двама, задигнали 327 лева от пощата в Преселка
Следваща статияОще 6 пациенти с коронавирус са починали през последните 24 часа в МБАЛ- Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here