дом Общество Малчугани отговаряха на въпроси за опазването на природата

Малчугани отговаряха на въпроси за опазването на природата

0
ДЯЛ
Снимка: СИДП

Какво представлява гората? От какво поникват дърветата? Как разбираме кое дърво на колко години е? Защо има природни паркове и зони по Натура 2000? Какво правят лесовъдите, за да съхранят растенията и животните в Североизтока?
На тези и много други въпроси трябваше да отговорят 160 деца от четвърта и трета група на детските градини „Изворче”, „Брезичка”, „Слънце” и „Смехорани” в Шумен, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). Ирина Павлова от ДПП „Шуменско плато” и Татяна Димитрова от СИДП проведоха няколко урока с малчуганите, като всяко едно дете получи книжка с апликации и картинки, по която да работи в детската градина и у дома. По време на заниманието децата показаха как според тях изглежда гората и научиха кое животно с какво се храни. В края на урока децата си припомниха защо е важно да се пазят дърветата и животните в ПП „Шуменско плато” и научиха кои са зоните по Натура 2000 и защо са създадени те.
На 21 май всички страни на стария континент отбелязват Европейския ден на мрежата Натура 2000, който съвпада и с 29-годишнина от създаването на програма LIFE на ЕС. Денят на Натура 2000 се отбелязва, съгласно специална Декларация, подписана през 2017 г. от Европейската комисия, Европейския парламент, Председателството на Съвета и Комитета на регионите. Датата е определена във връзка с одобрената през 1992 г. Директива за местообитанията на ЕС, която заедно с Директивата за птиците (одобрена през 1979 г.), създава основа за изграждане на мрежата. Програма LIFE е финансов инструмент на Европейския съюз, подпомагащ проекти за опазване на околната среда, природата и климата на територията на Съюза.
Урокът на горските педагози, който беше реализиран днес е част от природозащитен проект на СИДП „Премахване на инвазивни чужди видове, възстановяване и опазване на приоритетни горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Североизточна България”.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПодписаха договор за сътрудничество между Шуменския университет и БТА
Следваща статияОбсъждат развитието на община Шумен през следващия програмен период

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here