дом Политика Красимир Ципов от ГЕРБ-СДС ще оглави ЦИК

Красимир Ципов от ГЕРБ-СДС ще оглави ЦИК

0
ДЯЛ

Красимир Ципов от коалицията ГЕРБ-СДС бе номиниран за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това стана днес по време на консултациите между парламентарно представените партии и коалиции президента Румен Радев.
За членове на комисията от партията номинираха Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.
Номинацията на Ципов предизвика бурни дебати. От БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ бяха категорични, че няма да подкрепят каквото и да е предложение на ГЕРБ-СДС за председател на ЦИК. След разменени остри реплики, тълкуване на законовите разпоредби и предложение за избор чрез жребий на председател на ЦИК, представителите на трите партии приеха номинацията на Красимир Ципов. Той бе и единственото предложение за председател по време на консултациите.
От ПГ на „Има такъв народ“ за кандидати на ЦИК посочиха Елка Стоянова, Камелия Нейкова и проф. Любомир Гаврилов. Нейкова бе издигната и за зам.-председател.
БСП издигнаха кандидатурите на Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Войнов бе номиниран и за зам.-председател на ЦИК.
ДПС предложиха Севинч Солакова и Ерхан Чаушев да влязат в новия състав на ЦИК. От Движението номинираха Солокава за секретар на ЦИК, каквато тя е била и до момента.
Кандидатите на „Демократична България“ за ЦИК са социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Томов бе предложен и за зам.-председател.
„Изправи се! Мутри вън!“ номинираха за член и зам.-председател Росица Матева.
Така засега в ръководството на ЦИК са: председател Красимир Ципов (ГЕРБ-СДС), заместници: Камелия Нейкова (ИТН), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (ИМВ), секретар ще е Севинч Солакова (ДПС).
Публичното изслушване на самите кандидати ще е от 9.00 часа в петък, 7 май, а се очаква указът за назначаването на новата ЦИК да е обнародван на 11 май, обяви държавният глава.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия1 месец след изборите и два преди новия вот: „Има такъв народ“ – 18,7%, ГЕРБ – 16,5%, БСП – 14%
Следваща статияКонцерт на Миро, заря и детски празник за Деня на Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here