дом Общество Край на порочните практики при помощните средства за хора с увреждания?

Край на порочните практики при помощните средства за хора с увреждания?

0
ДЯЛ

От този месец влизат в сила новите цени за помощните средства на хората с увреждания. Промените се наложиха заради съмнения за схеми за нецелесъобразно изразходване на отпусканите средства.
„Публична тайна е, че в този сектор има злоупотреби“, това пред bTV социалният министър Бисер Петков.
Според него направеният анализ показвал, че цените, които търговските доставчици предлагат са в пъти завишени. Това най-вече се наблюдавало при цените на слуховите апарати, които се купуват от търговците на едро за 146 лв., а се продавали на крайния потребител за 406 лв., максималния размер определен за тази помощ. Антидекубитални дюшеци пък се купували за 108 лв., а се продавали за 372 лв.
Друга злоупотреба била, че при сегашния ред на изплащането на целевите помощи, нямали убеждението, че те се използват по предназначение. От своя страна Агенцията за Социално подпомагане водила дела към такива недобросъвестни лица, за възстановяване на нецелесъобразно изразходваните суми.
Схемите на злоупотреби започвали от лекарските консултативни комисии, които назначавали помощни средства, медицински изделия или телковите състави, които продължавали схемата по-нататък, смята здравният министър.
С въведените промени се намалява размера на целевите помощи на хората с увреждания за помощите, които те си купуват, както и начина на отпускане и изплащане на помощите.
Досега помощите бяха получавани директно от правоимащите като парични средства, сега тя ще се насочва към доставчиците на медицински изделия. С новите промени ще отпадне и задължителното посещение на хората с увреждания в дирекциите за социално подпомагане.
„Новият пакет от промени има за цел по-доброто целенасочване на целевите помощи покупката на медицинските изделия и помощните съоръжения, които компенсират дефицитите на хората с увреждания. Другата ни цел е подобряване и повишаване на контрола за ползване на тези средства и облекчаване на административната процедура на хората с увреждания“, допълни още Петков, като изрази надежда, че ще се спрат порочните практики.
Според търговците намалената лимитна стойност ще наложи доплащане от страна на крайния клиент. От Съюза на глухите са на мнение,ч е държавата ги оставя на пазарните принципи, които според тях не са социални.
Промените бяха гласувани от кабинета още тази година през месец април, но влязоха в сила от 1-ви юли. Годишно държавата отделя за хората с увреждания над 52 млн. лв. Списъкът на медицинските изделия не е актуализиран от 90-те години на миналия век. Промените предвиждат той да бъде актуализиран всяка година.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Цветята в миналото, цветята – днес и в бъдеще“: Жителите на Панайот Волов с благодарности към спонсорите
Следваща статияСпират тока в кв.“Дивдядово“, обезопасяват съоръженията за доставка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here