дом Култура Концерт-лектория „В галантен стил” на шуменска сцена

Концерт-лектория „В галантен стил” на шуменска сцена

0
ДЯЛ
Снимка: Симфониета-Шумен

Защо наричат Йохан Кристиан Бах „Лондонският Бах”? Кога пианото придобива вида, който днес познаваме? На кого се възхищава Моцарт като юноша? Отговори на тези въпроси ще дадат диригентката Калина Василева и пианистката Маргарита Илиева. Това ще стане по време на концерт-лекторията под надслов „В галантен стил”, който двете ще изнесат в четвъртък, 28 януари в Зала „Проф. Венета Вичева” от 18.35 ч.
Галантният стил е преход към епохата на Класицизма и бележи цялото творчество на Йохан Кристиан Бах, както и ранното творчество на Волфганг Амадеус Моцарт. Концертната програма съдържа по две произведения от всеки композитор. Концертите за пиано и струнен оркестър №№ 5 и 6 от Йохан Кристиан Бах са първите оформени в този жанр творби. От Моцарт ще прозвучат две симфонии – младежката Девета и зрялата 35-та „Хафнер”.
Маргарита Илиева е родена в София. След защита на докторат в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” тя започва да преподава там пиано и „История на инструмента”. Паралелно с преподавателската си дейност, Маргарита Илиева концертира успешно като солов изпълнител и участник в различни камерни формации и ансамбли. Репертоарът й обхваща всички стилове и епохи, но особен акцент в него има музиката на XX и XXI век. С огромен интерес Маргарита Илиева приема предизвикателството да представя за първи път в България или света нови музикални произведения.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони с планово прекъсване на електрозахранването
Следваща статияОтпаднаха таксите за предучилищните групи, въведоха такси за галерията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here