дом Общество Кметът на Върбица инж. Мердин Байрям: Истината е винаги само една!

Кметът на Върбица инж. Мердин Байрям: Истината е винаги само една!

6
ДЯЛ

Един много важен проблем за населението в редица общини на България не подмина и жителите на отдалечената от областния град Шумен – община Върбица. Къде разредени, къде съкратени, все пак превозите на хората от частната фирма, спечелила навремето превозваческите линии съществуваха. До един момент, когато преди повече от година и половина частният превозвач реши, че повече тази услуга не му носи очакваните приходи и спря окончателно движението на и без това нередовното покриване на маршрутите. Последва и спускането на кепенците на Автогарата във Върбица, тъй като преди време и тя е била продадена под сурдинка на частния превозвач. Проблем, и не общински, а проблем на държавата, която мълчешком го подминава до днес. По този повод се срещнахме с кмета на община Върбица инж. Мердин Байрям и не случайно, а защото се бе нагърбил и с този проблем, който в никакъв случай не е обект на неговите задължения, но се оказва, че стои пред гражданската му и човешка съвест.

– Г-н Байрям, бяхте казал преди време, че търсите решение за създалото се неудобство за Вашето население относно предвижването му между селищата, на какъв етап са действията Ви по отношение на този проблем?

– Да, така е, и в тази връзка създадохме и регистрирахме общинско предприятие за междуградски и междуселищни превози. Общинският съвет със свое решение одобри лице, което изпратихме на обучение и след като го премине и се подготви да се яви на съответните изпити, за да получи изискуемия от ресорното министерство сертификат за правоспособност. След тази процедура ни връхлетяха особености и грижи, свързани с пандемичната обстановка в страната, което малко отложи нещата, но вече сме в процес на обявяване на обществената поръчка за доставка на три броя пътнически микробуси, които ще обслужват трите общински лъча – Върбица-Крайгорци и обратно, Върбица-Тушовица и обратно, и Върбица-Методиево и обратно. Друг е въпросът, който касае бавното развитие и подреждане на нещата – с една дума тежката бюрократична система, която не позволява желаното днес да бъде реалност утре. Само като пример ще посоча Закона за обществените поръчки в рамките на който съществуват различни срокове, които трябва да бъдат спазени искаме или не. Чак след това ще се пристъпи към доставка на превозните средства, а лицето придобило вече професионална компетентност, заедно с регистрационните документи на микробусите ще кандидатства в Министерството на транспорта за придобиване на лиценз за извършване на дейността. Чак тогава, след като нашето общинско предприятие получи този лиценз, ние можем да стартираме услугата по превоза на населението. Така разпореждат законите на Република България, и аз съм длъжен да ги спазвам!

– Неотдавна в Интернет пространството се появи информация по отношение на това, че в общинското предприятие за транспорт има отдавна назначени хора, които получават заплати. Какво бихте казали по този въпрос?

-Това категорично не кореспондира по никакъв начин с истината! Тя винаги е само една! С решение на Общинския съвет единствено лицето, което е одобрено и изпратено на обучение и подготовка за извършване на дейността управител на предприятието, съществува в графа назначения. Ние няма как да ангажираме с тази дейност, който и да било, без да се ангажираме с неговото възнаграждение. Заявявам най-отговорно, че никой друг до този момент не е назначаван под каквато и да било форма и на каквато и да било длъжност във “Върбица Транс”ООД! Друг е въпросът, че нямаме ли подготвено такова лице, респективно няма как да регистрираме предприятието в Агенцията по вписванията. Как би могло да обяви предприятието обществената поръчка за доставка на превозните средства, ако вече няма подготвен и сертифициран представител?!

– Г-н кмете, изписа се още, че автобусните линии вече се субсидират от Националния бюджет на Министерството на финансите, а като най-фрапиращ момент се посочва, че Общината е усвоила всичките 35 666 лева за първото тримесечие на 2021 година, забележете, за извършване на междуградски и междуселищен транспорт, видяно в отчета на министерството.

– Вижте, това което е изписано и е станало достояние на Вашето внимание, както и вероятно на вниманието на много хора, в това число и наши съграждани, е меко казано несериозно! Информацията по отчетите и отпусканите субсидии на Министерството на финансите е публична, и всеки може да се информира за това. Друг обаче остава въпросът кой и как ще интерпретира тази информация, защото е нормално да имаме и недоброжелатели в старанието си да правим и онова, което не е в рамките на задълженията ни, само и само да сме в помощ на хората. Аз не се учудвам на поредната груба и неправдоподобна интерпретация, но тя не стои на вниманието ми по никакъв начин! Това може много лесно да бъде проверено от съответните органи и институции и аз нямам никакви, подчертавам дебело, никакви притеснения! И за да бъда по-ясен за обикновения читател ще поясня – категорично заявявам, че Общинското предприятие “Върбица Транс”ООД не е стартирало своята дейност и не може да става и дума за усвояване на каквито и да било средства, още повече целеви. Сумата, която недоброжелателите ни виждат (и не само те я виждат) е сумата, която ни се отпуска като първостепенни разпоредители за училищата. Това са целеви средства, които учебните заведения заявяват още в началото на учебната година при нас. Това са средства за обезпечаване на пътуващите учители в училищата и детските градини на цялата ни община. Това са още средствата, които обезпечават движението на петте автобуса, с които децата пътуват ежедневно към просветните заведения. Смятам, че от направеното отговорно пояснение от моя страна става ясно, че авторите на такива грозни интерпретации не са водени от “будната си гражданска съвест”, а метафорично “търсят под вола теле”.

Общинска администрация-Върбица

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия51 000 000 лева предстои да разпредели правителството за фирми и туроператори
Следваща статияСобствениците на фитнеси протестираха в Шумен

6 КОМЕНТАРИ

  1. Освен това се пречи на нормален достъп до образователна среда на учениците.не мога да се съглася,че с последният автобус в 15ч. Следобяд могат да бъдат обслужват нормално всички.

  2. Г-н Кмете училищните автобуси се субсидират по друга програма а и за първото тримесечие колко учебни дни е имало…..май вие сте под вола и сучите а обществения транспорт от министерството на финансите. А ваща фирма Върбица транс е регистрирана в търговския регистър март 2020г. С управител Айкут Хасанов…… не получава ли заплата ….

  3. Така е не може да има две различни истини.
    Общинската администрация на община Върбица и кмета са доста активни в интернет пространството и Facebook. От един линк към статия и коментар метафорично се оказаха като мушкато в необрано лозе,де го чукаш де се пука,никой не е споменавал и писал,че има злоупотребяване с каквито и да е било средства,много бързо „феновете“ докладваха поста и коментара в една друга група бяха изтрити,от където е плод тази статия на община Върбица и г-н Кмета. Мога да прикача линка и цитирам коментара отново но това явно не се харесва на някой но това е мое мнение така че….
    Да се върнем към изявлението на община Върбица със снимката на кмета дето го насладиха на пачи яйца (В края на изявлението си използвате метафора затова и аз ще използвам няколко) Възмущението на „будния гражданин “ е ,че НЯМАТЕ никаква позиция за спрелите автобуси в общината и защо не е бил подновен и подписан от ваша страна нов договор…… А на общиско събрание през месец януари 2020г.е взето решение за учредяване на общинско предприятие с име „Върбица транс“и на 19 март 2020г. В 14:30ч. Е вписано в търговския регистър на Република България.Е за това е възмутен въпросния гражданин а може и селянин като към днешна дата повече от една година да сте регистрирали дружество и има назначен управител (това го казвате и вие)а не изпълнява никаква дейнос то биват процедури бюрокрация
    месец ,два ,три ама година е за това е е възмущението но явно не ви харесва.В изстрития коментар не се твърди,че са превеждани каквито и да е било средства в Предприятието ВЪРБИЦА ТРАНС а се споменава че се отпускат средства от бюджета на министерството на финансите за транспорт в не рентабилните селските и планински райони и община Върбица фигурира като бенефициент като само за първото тримесечие на годината са и отпуснати
    35 666 лв.да кой както иска го интерпретира (това са ваши думи)например вие го интерпретиране в това,че някой ви обвинява в злоупотреба с тези средства „гузен не гонен бяга“ така че четете правилно и не бързайте с коментарите да се защитавате.
    П.П. г-н Кмете на община Върбица ако позволите един личен съвет никога не забравяйте вие сте едно поставено лице да поставено от една партия
    за която хората са гласували и са ви избрали така че трябва да играете по свирката щото настъпилите котето по опашката идва друг.
    Да си останем здрави другото се оправя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here