дом Политика Искането за референдум за отделяне на Мадара не събра достатъчна подкрепа

Искането за референдум за отделяне на Мадара не събра достатъчна подкрепа

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

С 11 гласа „за”, 10 „против” и 19 „въздържал се” Общинският съвет не взе решение по искането за провеждане на местен референдум за отделяне на село Мадара от община Шумен. По Правилника за дейността на Общинския съвет докладната записка влиза автоматично в дневния ред на следващото заседание.
До това решение се стигна след продължили близо три часа дебати. Кметът на селото Недело Неделчев заяви, че по време на обсъждането на искането за допитване в комисиите е усетил огромното нежелание то да се осъществи. Според него „сегрегационната политика спрямо селото се води вече от втори общински кмет“. Неделчев декларира, че неговата цел е справедливо разпределение на публичните средства.
Даниела Русева (ДБГ) отбеляза, че е важно да се определи кой е вносител на искането за референдум – кметът на населеното място или повече от 25% от населението. Според нея при казуса трябва да се спазват разпоредбите на Закона за административно-териториалното устройство на Република България и да се счита, че Общинският съвет е сезиран от поне 25 процента от населението. Освен това се изисква решението да бъде придружено от мотиви, каквито няма. Русева каза още, че е за провеждането на местния референдум.
Бившият кмет на община Шумен Красимир Костов (Български социалдемократи) заяви, че през 2019 г. Мадара има най-голямо финансиране в сравнение с другите села в общината. Костов предложи след премахване на противоепидемичните мерки, Общинският съвет да проведе с жителите на Мадара среща, на която те да видят, че са заблудени.
Добромир Драев („За Шумен”) отбеляза, че никой няма желание Мадара да напусне община Шумен. Той предложи докладната да се отложи, защото няма яснота дали процедурата е законосъобразна. А през месеца до следващото заседание на Общинския съвет, администрацията да търси решение, което да доведе до това да няма смисъл да се провежда референдум.
Веселин Пенчев (БСП) каза, че мотивите на жителите да искат отделяне са липсата на финансиране за Мадара, което е факт през последните 5 години. Тази политика настройва жителите на малките населени места към сепаратизъм. В Бюджета за 2021 година трябва да се покаже промяна на политиката към малките населени места, като се заложат средства за тях. В противен случай останалите села също могат да тръгнат да се отделят. Проблемът трябва да се реши за всички население места, допълни Пенчев.
Кметът на общината Любомир Христов информира, че на населените места са давани много повече от средствата, гласувани за тях в местния бюджет. Търсен е диалог с кмета на Мадара, но за да има такъв трябва да има 2 страни. Неделчев е най-обгрижваният кмет – всеки ден му се правят справки, по негови сигнали различни институции правят проверки, за което се отделя административен ресурс. В същото време Неделчев е завел 6 дела срещу Община Шумен. Кметът на общината каза още, че Неделчев е заблудил жителите на селото, че държавата дава по 1 млн. на всяко село, но Христов не ги дава. Той отбеляза, че отпуснатите от държавата средства са целеви и не могат да се пренасочват от Общината. В същото време, с местни приходи се финансират допълнително училището, читалището, заплатата на кмета и неговия сътрудник. Христов попита Неделчев дали е уведомил жителите на Мадара с какви проблеми ще се срещнат, ако се отделят от община Шумен – смяна на личните карти и всички документите, при необходимост от съд да се ходи до Нови пазар, до който няма обществен транспорт.
След гласуването общински съветници, гласували „Против”, обясниха, че не са срещу провеждането на местния референдум в село Мадара, а са срещу формулираните мотиви към него. В нарушение на Правилника за дейността на Общинския съвет бе допусната размяна на реплики и дуплики между съветниците.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВъзможно е до юни 2 400 000 българи да бъдат ваксинирани срещу COVID-19
Следваща статияОбщина Шумен уведомява гражданите за дължимите данъци и такси и по електронен път

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here