дом Здраве Възможно е до юни 2 400 000 българи да бъдат ваксинирани срещу...

Възможно е до юни 2 400 000 българи да бъдат ваксинирани срещу COVID-19

0
ДЯЛ

До момента Европейската комисия е сключила шест договора с шест производители на ваксини. За пет от тях държавите-членки вече имат заявка. България е поръчала 12 000 000 дози, но очакваме одобрението на още 6 000 000 дози, т.е общо ще имаме 18 000 000 дози. Това заяви на брифинг на Националния оперативен щаб директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
До средата на годината ще има разрешение за употребата на ваксините на още пет компании. До юни ще получим над 4 000 000 дози ваксини. Това означава, че до края на месеца е възможно да се ваксинират 1 000 000 души. „Ако Оксфордската ваксина получи разрешение, то 2 000 000 души ще са имунизирани до юни. Ако се одобри още една ваксина – възможни са 2 400 000 имунизирани българи“, съобщи още Кирилов. 
За февруари се очакват 400 000 дози, поне толкова ще получим и през март, коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.
Председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов обясни, че дневно един личен лекар може да прови от 10 до 20 имунизации.
Важно е предварително да се знае броят на желаещите за имунизация. “Призовавам хората да се запишат при личните си лекари“, апелира експертът.
Масовата ваксинация е предизвикателство, но напълно осъществимо. Кабинетите на личните лекари напълно отговарят на всички критерии. Ще се опитаме максимално бързо да осъществим ваксинацията“, заяви д-р Николай Брънзалов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия38-годишен се почерпи солидно и подкара кола във Върбица
Следваща статияИскането за референдум за отделяне на Мадара не събра достатъчна подкрепа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here