дом Други Инсталация ще оползотворява сметищния газ на Регионалното депо край „Дивдядово“

Инсталация ще оползотворява сметищния газ на Регионалното депо край „Дивдядово“

0
ДЯЛ

Изграждане на инсталация за оползотворяване на сметищен газ на Регионалното депо за депониране на твърди битови отпадъци край квартал „Дивдядово“ е една от мерките, залегнали в дългосрочната Програма на Община Шумен за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2021-2031 година. Предстои документът да бъде обсъден и приет от Общинския съвет.
Програмата предвижда се изграждането на система за улавяне на сметищния газ и акумулирането му в резервоари за съхранение. Оползотворяването на събрания продукт зависи от количеството газ и процентното съдържание на метан. Добър икономически ефект се получава при използването на сметищния газ като гориво за добив на електроенергия или топлина. Това може да стане в малка газова ТЕЦ с производствена мощност 280-300kW, осигуряваща потреблението на ток на около 300 домакинства. Очаква се след изграждане на инсталацията да се намалят емисиите на парникови газове и неприятните миризми, както и да се запази почвения слой и да се избягва вероятността от взривяване на Регионалното депо.
Програма на Община Шумен за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2021-2031 година предвижда и редица други мерки, предвиждащи използването на слънчева, вятърна, геотермална енергия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПравят текущи промени в бюджета на Община Шумен
Следваща статияДен без жертви на COVID-19 в МБАЛ-Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here