дом Общество Инспектори на БАБХ погнаха базите за производство и преопаковане на имитиращи продукти

Инспектори на БАБХ погнаха базите за производство и преопаковане на имитиращи продукти

0
ДЯЛ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверки в обектите за производство и преопаковане на млечни продукти и на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, във връзка с прилагането на променената през месец юли 2018 г. Наредба за допълнение на Наредба № 1 от 26.01.2016 г. за хигиената на храните.
Промените забраняват на производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същ обект, регистриран по Закона за храните. Тези изисквания се прилагат за продукти, произведени на територията на Република България.
В допълнение БАБХ информира, че е изменена и Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Основните промени се отнасят към търговията на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Те трябва да са опаковани в потребителски опаковки още на етап производство в предприятието и под тази форма да се предлагат в търговската мрежа на страната на отделни щандове или обособени места с надпис „Имитиращи продукти“, на които не се предлагат млечни продукти.
На етикетите на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, в непосредствена близост до наименованието на продукта задължително трябва да се посочва „Имитиращ продукт“ и ясно да е обозначена съставката, която е използвана като частичен или пълен заместител на млечните съставки. Шрифтът на информацията трябва да е достатъчно четлив. Тези изисквания ще се прилагат от 14.10.2018 г.
При извършването на плановия официален контрол инспекторите от БАБХ ще проверяват и готовността на обектите за прилагането на новостите в нормативните изисквания по отношение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. След изтичането на предвидените срокове за адаптиране на производството и търговията на млечните и имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко предстоят и тематични проверки за изпълнението и спазването на разписаните в Наредбата правила.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаши студенти с призови места от летните университетски игри Камчия 2018
Следваща статияПърви случай на африканска чума по свинете у нас