дом Общество Извънредно: Съветниците в Шумен ще заседават на 10 март по проблеми на...

Извънредно: Съветниците в Шумен ще заседават на 10 март по проблеми на водоснабдяването

0
ДЯЛ

Общинският съвет в Шумен ще заседава извънредно на 10 март по проблеми на водоснабдяването, бе решено на заседание на Консултативния съвет.
9 точки са включени в дневния ред на сесията. Директорът на Вик инж. Илиян Илиев ще представи анализ на състоянието на Вик системата и перспективите за реализация на проекта за нов довеждащ водопровод и пречиствателна станция.
Кметът на Шумен Любомир Христов, на базата на експертиза, ще докладва за перспективата за използване на алтернативните възможности на система „Дунав“ за трайно решаване на проблемите във водоснабдяването.Той ще засегне и въпросът за ползването на допълнителни водоизточници в Община Шумен – Мътница и Мараш за захранване на града.
Свои становища ще дадат и експерти от водното дружество, представители на държавната администрация и народните представители от района.
Покана да присъства на сесията е отправена към министъра на околната среда и водите Емил Димитров, вицепремиера Томислав Дончев, областния управител проф. Стефан Желев. Граждани също могат да участват и да се изказват по повдигнатите проблеми.
Общинският съветник Добромир Драев предложи да присъства и представител на мажоритарния собственик Министерството на регионалното развитие и благоустройство, както и на КЕВР, като основен контролиращ орган, но председателят на ОбС Красимир Минчев опонира на предложението.
Драев упрекна КЕВР, че не контролира дружеството при изпълнение на бизнес плана. Било записано, че 60 % от водоизточниците са незаконни.
„Грешките във Вик сектора не са допуснати от Община Шумен, а от мажоритарния собственик“, категоричен бе той.
Според председателя на ОбС не е редно да се търси отговорност за последните четири години управление в сектора, а за 30 години назад.
По-добре да търсим конструктивност и пътища, по които да бъдат решени проблемите и да ги представим на високо ниво, в София бе тезата на инж. Красимир Минчев.
Според него отправяне на обвинения било деструктивно.
Действителното състояние в сектора трябва да бъде констатирано, защото в противен случай изпадаме в безтегловност, от която няма излизане и няма да можем да намерим пътищата и решенията, е мнението на председателя на съветниците от БСП Веселин Пенчев. Той предложи покана да бъде отправена и към министъра на регионалното развитие.
Бившият кмет на Шумен Красимир Костов е убеден, че представител на КЕВР трябва да присъства, тъй като комисията утвърждава цената на водата на базата на разходите и инвестиционната програма на дружеството. Той предлага и кметовете на десетте общини също да участват в дискусията.
По думите на Костов в момента градът се намира в предкризисна ситуация с водата. А нещата били повече от сериозни. Съветникът предлага темата да не се политизира, а да се търсят рационални решения в интерес на гражданите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИзлъчиха победителите в турнира по тенис на маса от Общинските ученически игри
Следваща статияДружествата от групата ЕНЕРГО-ПРО искат повишаване на цената на тока с 1.83%

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here