дом Общество Изборният ден в Шумен приключи с активност от 32.49%

Изборният ден в Шумен приключи с активност от 32.49%

0
ДЯЛ

Точно в 20.35 часа Районната избирателна комисия (РИК) в Шумен даде край на изборния ден.
Активността в Шуменско достигна 32.49%. Това обяви говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) Дилян Нанев.
На миналите евроизбори в област Шумен избирателната активност е била 38.45%.
Пред урните застанаха 53 530 от общо 164 774 души в изборните спици в областта.
Най-висока избирателна активност има в община Никола Козлево – 54.90% или 3 229 души са упражнили правото си на глас от 5 882 включени в избирателните списъци.
В Шумен са гласували 22 780 души, което е 27.29% от всички с право на вот – 83 459 избиратели.
Най-ниска е избирателната активност в община Велики Преслав – 25.09% или 3 020 от 12 039 души.
Венец – 49.82%
Върбица – 44.11%
Каолиново – 50.33%
Каспичан – 29.09%
Нови пазар – 32.60%
Смядово – 27.61%
Хитрино – 30%
Избирателни секции имаше в болницата и старческия дом в Шумен. Предварително обявената секция в ареста обаче отпадна, защото хората там бяха по-малко от 10.
Общо 7 сигнала за нарушения са подадени до РИК. Всички са разгледани, но нито един от тях не е приет за основателен.
„Изборният ден приключи нормално и протече спокойно. Изненадващо добре се прие машинното гласуване“, коментира говорителят на РИК-Шумен Дилян Нанев.
В секция в Смядово 87 от избирателите са предпочели машинния вот срещу 42 души, които са предпочели хартиена бюлетина. Подобна е била и ситуацията в квартал „Тракия“ където в секции с машини превесът е за електронния вот.
Жена на 85 години е вероятно най-възрастната избирателка, която е гласувала машинно. Това е станало в секция в Начално училище „Илия Р. Блъсков“ в Шумен. Куриозен случай има и от друга секция с машина за гласуване в Шумен. Там след определен брой подадени гласове, устройството изписало, че лимита е изчерпан.
В рамките на изборния ден на откритата линия в Ситуационния център на МВР-Шумен е получен един сигнал. Извършена е проверка, изпратен е на компетентната структура.
„Български документи за самоличност“ към ОДМВР-Шумен са издали през днешния ден шест удостоверения на граждани, които са били с изгубени, откраднати, повредени, унищожени лични карти и документи с изтекъл срок за да упражнят правото си на глас.

Първите пристигнали бюлетини в РИК са от квартал „Дивдядово“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрогнозни резултати: ГЕРБ – 7 мандата, БСП – 5, ДПС- 3, ВМРО и „Демократична България“ – по 1
Следваща статия51-годишен мъж от Смядово, починал след катастрофа, стана донор на черен дроб

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here