дом Наблюдател Защо спечелилите от търкането на билетчета ви изглеждат като измъчвани?…

Защо спечелилите от търкането на билетчета ви изглеждат като измъчвани?…

0
ДЯЛ

„Всеки ден играя. Като мина през павилиона за цигари и си тегля билетче. Любимото ми е „Американско…”. Печелил съм малки суми, но не губих надежда. Сега като взех тези пари, ще си върна заемите. Ще купя жилище на децата, ще отидем със съпругата на екскурзия…”.
Тази и подобна на нея истории ни заливат всеки ден в праймтайма на телевизиите. Преди новините, между спорта и прогнозата за времето, преди риалитито, след него, от екрана ни гледат усмихнати физиономии. Те са на хора, чийто живот е оставил своите тежки белези по лицата им, които сякаш изглеждат разтеглени по несвойски и по „Торквемада”* начин. Инквизирани от цялата действителност, те сега са щастливи. Спечелили са мечтаните пари от едно билетче, при положение, че цял живот инкасират загуби в лотарията на живота. Показвани с големи чекове в ръце за радост на останалите. Първи сред равни, равни на останалите плебеи, за които билетчетата дават втори шанс. И народът търка ли, търка…
xxx
В едно шарено картонче е заложена цялата мъка на един постоянно прецакван народ, който е обременен от собствената си народопсихология. Той може да понесе всичко на плещите си, без дори да вдигне глава. Дори без звук. Защото можело „да стане и по-зле”. И в мълчаливото си битие той чака. Какво? Поредният месия, спасител, който да го измъкне от блатото на собственото му чувство за нищожност. Поради същата тази причина той е готов да даде и последните си пари не за децата, не за дома, а за един блян, в който голямото щастие пада от небесата под формата на огромен чек, а всички останали му завиждат на зеещата, с около десет останали здрави зъба, безформена усмивка. Това е образът на човека, който е забравил да се бори или просто никога не го е правил. Той чака. Него го прее… цакват всеки ден, но той чака. Търка ли търка билетчета и е убеден, че като похарчи половината си „имане” за тях, то ще стане несметно богат. „Хляб и зрелища” вече не съществуват, останаха „Смачкани от живота муцуни с чекове в ръце”.
Новини: Всички лекари напускат болницата в град…
Реклама: Това е новият милионер в България, стругарят…
Прогнозата за времето: Чака ни дъжд, обявени са кодове…
Реклама: А Пенка спечели 500 000 лева от…
Извънредни новини: Потоп, загинали и безследно изчезнали след чакания дъжд…
„Извънредна” реклама: Кажи ни какво ще си купиш с 1 милион лева…
Е, това е. Вирусната инфекция за сиромасите, която струва от 3 до 20 лева. Мълчанието е гарантирано. Шшт, тихо, беззъбият народ търка билетчета, дорде изличи и собствената си надежда.
24shumen.com

*Томас де Торквемада – монах-доминиканец, глава на инквизицията в Испания, отличавал се със жестокостта си

Четете продължение по темата в неделя:
Хиляди вече живеят в „Съня на милионера”
Вирусната инфекция за сиромасите – хляб, сирене и… билетче за 3 лева

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗагиналият при зверската катастрофа на „Белия баир“ е кметът на село Кочово
Следваща статияКюлевча става за ден столица на младото вино и пресния суджук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here