дом Здраве Затягат противоепидемичните мерки в търговските обекти в община Шумен

Затягат противоепидемичните мерки в търговските обекти в община Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: Община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна днес с представители на големите търговски вериги, които работят на територията на общината. На срещата, която се проведе в зала 363 в общинската администрация, присъстваха областният управител проф. Стефан Желев и директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова. Акцент в разговорите беше необходимостта от засилване на вниманието към безопасността на гражданите и на работещите в търговските обекти във връзка с разпространението на коронавируса.
Любомир Христов благодари на всички, които се отзоваха на поканата, и посочи, че данните през последните няколко дни са доста тревожни. „От началото на годината до момента се наблюдава тенденция към увеличаване на заразените с COVID-19 в общината и това отново постави Шумен в червената зона по заболеваемост. Ситуацията е такава, че се налага пак да припомним на гражданите да бъдат много по-отговорни към собственото си и към здравето на другите“, каза още Христов.
Позовавайки се на данните от РЗИ, областният управител проф. Стефан Желев добави, че 2/3 от положителните проби за областта са регистрирани в Шумен. „Заболеваемостта тук е над средното за страната ниво. Поисках тази среща, за да ви призова за по-стриктна организация при посещение в търговските обекти и нека отново да обединим усилията си за ограничаване на разпространението на заразата“, апелира проф. Желев. Той препоръча да се въведе отново пропускателен режим на входовете на обектите, да се увеличи броят на работещите каси, които да обслужват клиентите, за да не се получава струпване на много хора на едно място.
Д-р Пепа Калоянова припомни, че статистиката отчита 217 положителни случаи на 100 000 души. Само вчера в областта са регистрирани 48 случая, което е основание Щабът да предприеме действия за налагане на по-стриктен контрол при изпълнение на мерките. Тя отново припомни, че както търговците, така и посетителите в магазините са длъжни да спазват всички, валидни към момента противоепидемични мерки. Носенето на предпазни маски е задължително. Не бива да се допуска струпване на много хора на едно място. Необходимо е да се спазва физическа дистанция от 1.5 м. На входовете на търговските обекти да бъдат поставени деизнфектанти. Да се спазва „зеленият коридор“ – от 8.30 до 10.30 часа в хранителните магазини могат да пазаруват само хора над 65 години. На влизане в големите обекти да има информационни табели, а при възможност да се използват и звукови уредби, които да напомнят за въведените правила.
Д-р Калоянова призова гражданите, ако имат някакви симптоми за респираторни заболявания, да не ги пренебрегват, да не посещават публични места, да се изолират и да търсят помощ от личния лекар. „Това е отговорното поведение в момента“, коментира директорът на РЗИ – Шумен.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАко изборите бяха днес: ГЕРБ – 17,3%, БСП – 15,3%, „Има такъв народ“ – 12,3%, ДПС – 7,6%, ДБ – 5,4%
Следваща статияСлед 30 години ремонтират отсечка от пътя Крива река-Лиси връх

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here