дом Здраве Ускоряват темпа на ваксиниране срещу COVID-19 в Шуменско

Ускоряват темпа на ваксиниране срещу COVID-19 в Шуменско

0
ДЯЛ
Снимка: ОА

Заболеваемостта от COVID–19 в област Шумен и мерки за ускоряване темповете на ваксиниране на населението срещу COVID–19 обсъди Областният кризисен щаб, съобщиха от пресцентъра но Областна администрация.
По данни на РЗИ-Шумен към момента активните случаи в областта са 141. Област Шумен е в жълтата зона, заболеваемостта към вчерашна дата е 48 на 100 000 души население. „Има тенденция на непрекъснато намаляване на броя на положителните случаи, което е добре и сега е момента да обърнем внимание на профилактиката, на имунизационната кампания, която предстои да разгърнем в нашата област”, каза директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. Тя припомни, че на територията на област Шумен са разкрити 6 временни имунизационни пункта, организирани са „зелени коридори” за ваксинация, работят общо 94 общопрактикуващи лекари, които съгласно заповедта на здравния министър трябва да се включат в имунизационната кампания.
По последни данни в област Шумен са приложени общо 26 428 дози ваксина, с което са обхванати 15 457 лица или 8.99% от общото население на областта. Със завършен имунизационен курс са 10 971 души, което е 6,3%. Спрямо средно за страната изоставането в област Шумен е с около 2%.
По общини най-голям е борят на ваксинираните в община Шумен – 11,76%, а най-малко са ваксинираните хора в община Никола Козлево – 2,91%. За община Нови пазар имунизираните са 7,9%, за община Каспичан – 3,14%, за община Смядово – 6,48%, за община Велики Преслав – 6,79%, за община Венец – 4,3%, за община Хитрино – 6,76%, за община Върбица – 4,27%, за община Каолиново – 3,67%.
„Незадоволителни са темповете на ваксинация, трябва да увеличим броя на имунизираните, като направим нужната организация”, отбиляза д-р Калоянова и уточни, че разчита със съдействието на общините населението да бъде информирано за възможностите за ваксинация. Кметовете на общини коментираха, че трудно се убеждават хората, има страх и недоверие в населението, но работят за информиране на хората и ще продължат с цел да бъдат убедени да се ваксинира по-голяма част от населението.
Областният кризисен щаб реши в рамките на следващата седмица във всички общини да бъдат проведени общински щабове, на които да присъстват екипи на РЗИ. Ще бъдат поканени да се включат общопрактикуващите лекари в съответната община, кметовете на населените места, здравни медиатори. В някои от населените места вече е започнало ваксинирането на трудноподвижни хора със съдействието на общините и на екипи на ЦСМП, като това ще продължи при желание от страна на хората. Започнали са срещи на експерти от РЗИ в пенсионерските клубове, на които възрастните хора се информират за възможностите за имунизация. Ще бъдат изпратени писма до работодатели и държавни институции, където РЗИ може да окаже съдействие за организация за ваксиниране.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУченически турнир по футбол в Каспичан
Следваща статияПредставят безплатна фотокнига за „различните” деца

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here