дом Общество Задължителен отрицателен тест за COVID-19 за пътуващите до Англия и Шотландия

Задължителен отрицателен тест за COVID-19 за пътуващите до Англия и Шотландия

0
ДЯЛ
Pixabay.com

От 04.00 ч. (GMT) на 18 януари всички лица, които възнамеряват да пътуват до Англия и Шотландия, ще трябва да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди пристигането в някоя от страните. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Дори и да разполагат с отрицателен тест, гражданите все пак ще трябва да се самоизолират за 10 дена, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридори за пътуване“ (България не попада в тях). Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.
Изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 ще се прилага по отношение на пристигащите в Англия и Шотландия чрез всяка една форма на транспорт. Несъобразяването с новите изисквания за представяне на тест при пътуването може да доведе до административна санкция в размер на 500 британски лири. При липса на отрицателен тест превозвачите може да откажат достъп до транспортното средство.
Важно е да се има предвид, че при международни пътувания от и до Обединеното кралство трябва да се спазват както мерките въведени за международните пътувания, така и националните ограничителни мерки, които са в сила.
Граничните власти ще извършват проверки на място при пристигане в Шотландия, за да се уверят, че пътниците отговарят на изискванията. При неспазване на тези законови изисквания на пътниците ще бъде налагана незабавно глоба в размер на £ 480. Също така те ще трябва да се самоизолират за 10 дни, независимо откъде пътуват.
Пътниците, пристигащи от страни и територии, извън посочените в списъка („коридори за пътуване“), публикуван на интернет страницата на правителството, трябва да се самоизолират в продължение на 10 дни, независимо от резултатите от теста им преди заминаването.
Тестът трябва да отговаря на минималните стандарти за чувствителност, специфичност и подробности за вирусно натоварване. Пътниците трябва да се уверят, че са направили тест, който отговаря на следните изисквания.
Тестът трябва да отговаря на стандартите ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml
Това може да включва тестове като:
• тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
• антигенен тест

Преди заминаването пътниците ще трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от теста за COVID-19 на превозвачите, като транспортните оператори могат да откажат качване на борда на превозното средство, ако е необходимо. Резултатът от теста трябва да бъде на английски, френски или испански. Сертификатът може да бъде предоставен на хартиен носител (копие) или дигитално, например в имейл или в текстово съобщение, като преводи няма да бъдат приемани. Той трябва да включва следната информация:
• имената на лицето съгласно документа за самоличност, с който пътува
• дата на раждане или възраст
• резултат от теста
• датата, на която тестът е направен
• данни за лабораторията, извършила изследването ( наименование и данни за контакт)
• наименованието на тестовото устройство.
Има ограничен брой изключения, при които не е нужно да се прави тест преди пътуване до Шотландия, например по отношение на деца под 11 – годишна възраст, при определени медицински причини, спрямо лица, упражняващи определени професии и дейности и тези, които започнали пътуването си от определени страни. Информация относно приложимите изключения е достъпна на : https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-health-checks-at-borders/pages/testing-for-people-travelling-to-scotland/.
Пътниците, пристигащи в Шотландия, нямат възможност за намаляване на периода за самоизолация.

Изисквания към COVID-19 теста преди пътуване до Англия:

• Пътуващите до Англия, вкл. гражданите на Обединеното кралство (ОК), пребиваващите в ОК и тези, които само преминават транзитно, трябва да разполагат с отрицателен резултат от изследване за COVID-19, направено не повече от 3 дни преди пристигане в страната. Резултатът трябва да бъде представен на Английски, Френски или Испански език;
• За валиден ще се счита тест, който се отличава с поне 97% специфичност и с поне 80% чувствителност за засичане на коронавирусна инфекция. Такива тестове са например:
-за нуклеинова киселина, вкл. такива, направени по метода на полимеразна верижна реакция (PCR);
-производни технологии като например циклично медиирана изотермична амплификация (LAMP – loop mediated isothermal amplification);
-антигенен.
Всеки пътник сам трябва да се погрижи за съобразяването с въведените спрямо теста изисквания.
Изключение от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 се предвижда за деца под 11-годишна възраст, участници в международния транспорт, както и за екипажите във въздушния, морски и железопътния транспорт. Тест няма да се изисква и за пристигащите от Ирландия, Северна Ирландия, Шотландия, Уелс, о. Ман, о. Джърси и о. Гърнзи;
За пътниците, които не се съобразяват с въведените изисквания за представяне на отрицателен тест при пътуването, се предвиждат глоби в размер от 500 британски паунда.
При необходимост от съдействие българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното кралство: consular@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, ambass.office@bulgarianembassy.org.uk.
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗов за помощ: Да помогнем за лечението на Гюнеш!
Следваща статияПремиерът Борисов: 1,3 милиарда лева сме дали за подкрепа на бизнеса!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here