дом Общество Жанета Панайотова: Нужни са около 350 000 лева за решаване на проблема...

Жанета Панайотова: Нужни са около 350 000 лева за решаване на проблема с безводието в „Мътница“

0
ДЯЛ

Около 350 000 лева са необходими за възстановяване на сондажен кладенец №5 от система „Мътница“, сочат прогнозните разчети на ВиК-Шумен. Това заяви за 24shumen.com управителят на водното дружество Жанета Панайотова.
За възстановяване на дълбоководния кладенец и изграждане на водопроводна връзка до квартал „Мътница“ са необходими около 200 000 лева. Близо 150 000 лева са нужни за изграждане на нов трафопост и ремонт на електрическата система на съоръжението.
Проблемът с възстановяването на алтернативните водоизточници отново излезе на дневен ред покрай трайното засушаване и спадането на нивото на язовир „Тича“. Казусът се обостри и от продължаващото вече близо пет месеца безводие в квартал „Мътница“. Жителите на населеното място излязоха на протест с искане да се обяви бедствено положение в квартала.
„Още през май експерти от ВиК направиха пълен оглед на дълбоководните сондажи. Системата спира да се експлоатира още през 1986 година. Дебитът й е бил 220 литра в секунда и е осигурявал между 30 и 33% от нуждите на Шумен за питейна вода. След двуседмично обследване внесохме в МРРБ и МОСВ писмо с предложение за обновяване на дълбоководните сондажи“, обясни Жанета Панайотова.
Кризисната ситуация в квартал „Мътница“ обаче накарала ВиК-Шумен да търси начини за справяне с проблема. Така се стига до почистване и възстановяване на сондажен кладенец №5. В продължение на седмица се прави и пробно водочерпене. „Видя се, че източника има добър дебит, който е напълно достатъчен да задоволи нуждите на хората от квартала. Кладенецът е с воден стълб около 30 метра и бързо възстановява изчерпаните количества. След изследване се установи, че водата е с много добри показатели. Имаме и действащо разрешително за водоползване. От ЕНЕРГО-ПРО ни издадоха и партида, по която да плащаме сметките за ток. Остава да получим и финансиране, за да решим проблема“, уточни Жанета Панайотова и добави, че от ВиК са внесли ново предложение в двете министерства за възстановяване на сондажен кладенец №5.
„Амбициите ни са да възстановим цялата система от дълбоководни сондажи край Шумен“, категорична бе Жанета Панайотова.
Община Шумен също е внесла в МРРБ писмо с проект за възстановяване на дълбок сондаж №5. „До края на месеца очакваме да получим финансиране и да започнем строителните дейности“, коментира кметът на Шумен Любомир Христов и добави, че местната власт не е спирала да работи по проблема с водата в община Шумен.
Снимка: Архив на 24shumen.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия30 кубика незаконна дървесина и 1 каруца задържаха горските през август
Следваща статияБорисов: Мафията е срещу нас, контрабанда и хазарт са на улицата!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here