дом Общество Екоинспекцията провери сигнал за замърсяване на язовир „Шумен“

Екоинспекцията провери сигнал за замърсяване на язовир „Шумен“

0
ДЯЛ

РИОСВ – Шумен, Басейновата дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда извършиха проверка по сигнал от 13 март за заустване в язовир „Шумен“ на отпадъчни води с тъмно син до виолетов цвят, наблюдавани на 11 март.
При проверката на дъждовната канализация заустена в дерето, преминаващо зад хотел „Акцион“ не е установено изтичане на оцветени води. Водата в дерето е без цвят с лека опалесценция и специфичен мирис на „ароматизатори“. При извършения оглед на яз.“Шумен“ е констатирано, че в него няма оцветени води. Проверена е и дъждовната канализация на „Фикосота“ ООД. В крайната й канализационна шахта е установено наличие на дъждовни води, несъдържащи производствени води. Проверена е и шахта, която по информация от предприятието е предназначена да обслужва битово-фекалните води от дружеството. Установено е наличие на оцветени в син цвят води.
По искане на басейновата дирекция са взети две водни проби: от точката на заустване в дерето и от 50 м. от точката на вливане на потока със замърсени води от дерето в язовир „Шумен“. Пробите ще бъдат изследвани по показатели активна реакция (pH), електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, неразтворени вещества, БПК5, ХПК, синтетични повърхностно-активни вещества, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, общ азот, общ фосфор и фосфати като фосфор. Резултатите ще бъдат оповестени след всички анализи на водните проби.
Съставени са протоколи от РИОСВ – Шумен и БД „Черноморски район“. Регионалната екоинспекция е дала предписание за установяване точката на заустване от площадка северна на „Фикосота“ ООД в канализационна система на Шумен. Дадени са предписания за пречистване на производствените отпадъчни води преди постъпване в Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ).
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрокуратурата иска „задържане под стража“ за наркодилъра Климент-Кимо
Следваща статияМинистерски съвет ще реши: Ще стане ли бивш пионерски лагер край Върбица общинска собственост

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here