дом Общество Д-р Светлана Маркова: При необходимост съм готова отново да стана доброволец в...

Д-р Светлана Маркова: При необходимост съм готова отново да стана доброволец в COVID сектор

0
ДЯЛ

Традиционно в края на годината 24shumen.com публикува интервю с кмета на община Шумен Любомир Христов. 2020 година обаче бе различна за всички. COVID-19 промени дневния ред и обичайния ход на събитията у нас и по света. Главните действащи лица на сцената на живота, в буквалния и преносен смисъл, бяха и остават медиците. По тази причина в края на 2020 година 24shumen.com ви предлага среща със зам.-кмета по Социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова.
Тя е родена на 22 март 1964 година в Шумен. Посещава Френската детска градина. После учи в НУ „Илия Р. Блъсков“. Докато усвоява четенето, писането и смятането, Светлана Маркова е впечатлена от по-голямата си сестра, която по това време вече е студентка по медицина. Още в първи клас Светлана усеща влечение към тази наука. По-късно учи в Четвърто основно училище – днешното СУ „Панайот Волов“. С годините желанията на момичето се променят. Мечтае да стане архитект, а после и юрист.
След 7-ми клас Светлана Маркова вече е ученичка в елитната Езикова гимназия „Никола Вапцаров“. Между уроците по френски и руски, девойката разбира, че „няма мърдане“ и медицината ще се превърне в нейна съдба. След дипломирането си през 1982 година е приета в Медицинския университет във Варна. В онези години младежите нямали право на избор. Правилото за райониране не позволявало на бъдещите лекари от Североизтока да учат в София. Задължени били да кандидатстват във Варна. След усилните години на учене, младата лекарка е разпределена на работа в Детско и училищно здравеопазване в Шумен. По-късно започва работа като физиотерапевт в Диспансера по спортна медицина и остава там до закриването му. Продължава като физиотерапевт в областната болница. Поканена е и приема да работи в частна клиника. Трупа опит. Годините минават и съдбата отново връща д-р Светлана Маркова в Многопрофилната болница в Шумен, но вече като началник на отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“.
През 2008 година влиза в политиката и става член на ПП ГЕРБ. През 2015 година е избрана за общински съветник, а по-късно влиза и в екипа на кмета Любомир Христов, който я кани за зам.-кмет по Социална политика и здравеопазване. В новото си амплоа д-р Светлана Маркова се сблъсква челно с проблемите на хората. Говори за тъгата и несгодите от първо лице. „Не мога да се сетя за конкретна ситуация, но целта ми е всеки нуждаещ се да получи грижа и помощ“, казва лекарката. Като зам.-кмет е помогнала на стотици хора в нужда. Д-р Светлана Маркова не остава безразлична и този ноември, когато колегите й в COVID секторите на областната болница в Шумен изнемогват под напорите на коварния вирус. Взема решение и влиза като доброволец там, където е най-тежко. Грижи се за десетки заразени с COVID-19 на 10-ия и 11-ия етаж в областната болница. „Съпругът и синът ми много се притесниха от решението ми. Въпреки това проявиха разбиране, за което съм им благодарна. Влязох като доброволец през ноември, защото данните сочеха, че това ще е най-тежкият месец за медиците и натискът върху здравната система ще е най-силен“, разказва д-р Маркова. Прекарала с болните от коронавирус цял месец. Оцеляла и не се заразила. „При спазване на стриктна дезинфекция и предписанията за сигурност, рискът от зараза е нищожен“, обяснява лекарката и е категорична, че ако се наложи пак ще влезе като доброволец да помага на колегите си. Връщането към лекарската професия я е убедило, че след пет години в местната администрация, не е загубила усета си на медик.
В свободното си време чети книги и се разхожда сред природата. Обича да плете и шие гоблени. А домашният си любимец – куче определя като хапче против стрес. Често водят дълги разговори със съпруга си. Шегува се, че след 32 години брак още има за какво да си говорят.
Радва се на успехите на сина си, който е един от най-изявените информатици на Шумен. Петър Иванов е сред най-успешните възпитаници на Бисерка Йовчева. Завършил е математика и информатика в Московския държавен университет „Ломоносов“. Работил е в централата на „Гугъл“ в Цюрих. В момента е докторант във Висшия технически университет в Цюрих. За сина си д-р Светлана Маркова разказва с гордост и мъничко тъга.
Тя не крие, че 2020 година объркала всичките й планове. Задачата, която си е поставила е да довърши всичко започнато в първия й мандат като зам.-кмет. Категорична е, че желае да завърши успешно втория си мандат в местната администрация. „Искам да завърша всичко започнато. След време, когато минавам по улицата, хората да ме поздравяват искрено и това да се дължи на добре свършената от мен работа“, казва д-р Светлана Маркова.
„За новата 2021 година пожелавам на всички да са здрави. Нека проявим търпение и воля и да спазваме наложените противоепидемични мерки. Надявам се да излезем от кризата по-мъдри и по-добри“, пожела в края на разговора ни д-р Светлана Маркова.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНад 439 000 лв. са събрани в кампанията „Помогни сега”
Следваща статияШумен ще посрещне Новата година с пищна заря

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here