дом Общество Донорът Йордан със стряскащо за мнозина патриотично условие: Преливайте само на …

Донорът Йордан със стряскащо за мнозина патриотично условие: Преливайте само на …

4
ДЯЛ

Йордан Григоров е на 34 години от Шумен. Отличен за „Кръводарител на годината“, Данчо дарява кръв толкова често, че в Кръводарителния център в Шумен го посрещат на малко име и не питат за кого ще дарява. Не е и нужно – Йордан го прави безвъзмездно. Не за близък или за пари, прави го защото така го чувства от сърце. Рядката кръв, която тече във вените му, прави уникалния жест на милосърдие, още по-ценен. Данчо носи нулева кръвна група с отрицателен резус фактор (-О), а в сърцето си – България. Любовта му към родината, разбира се има отношение и към кръводаряването.
Йордан често казва, че „иска дарената кръв да се прелее на турчин, като този начин във вените на тези, които се гордеят с турското си потекло, ще потече българска кръв“.
Разбира се, това условие не е съвсем изпълнимо, тъй като дарената кръв по принцип носи само номер, без име и потекло. Но това не спира Йордан. Той дарява, защото „да дариш е най-човешкото качество“.
Днес репортер на 24shumen.com придружи Данчо до центъра за Трансфузионна хематология, където той дари кръв за пореден път.
„За първи път дарих кръв в 11 клас, когато навърших пълнолетие и вече ми беше позволено”, разказа Йордан и с усмивка си припомня втория път, който не е бил съвсем безвъзмездно.
„Вече бях семеен, имахме тежък финансов период, но и двамата със съпругата ми горди, никой не иска помощ от родителите си. Сетих се, че ако даря кръв, ще закърпим някой друг ден”, разказа с усмивка шуменецът.
От тогава досега, той е изписал няколко кръводарителни картона, които носи със себе си, заради тяхната сантиментална стойност.

Йордан има теория и за това как трябва да изглежда българското семейство.
„Когато едно семейство има три или повече деца, едва тогава в България ще има положителен прираст на населението”, обяснява Данчо. Той сам гради тази идеология в своя дом.
Със съпругата му имат 4 деца, три момичета и едно момче и се замислят за още.
„Когато едно дете е малко, с едно пакетче пуканки от 0.40 лв можеш да го накараш да се усмихне до ушите, не е нужно много. Децата са смисълът на живота. Колкото е по-голямо семейството, толкова по-добре”, обяснява почетният кръводарител.
34-годишният донор не одобрява и показните демонстрации на мюсюлманските обичаи, които се проведоха в града. Вярва в родината и в това, че тя трябва да бъде съхранена от младите. Така възпитава и децата си. По думите му „най-важното, което трябва да знаят е умението да съхранят българския дух. България е винаги с него, вижда се и на раздяла от надписа на колата му: Нито крачка назад, зад нас е България!“

„Напоследък стана много тривиално да се използват различни патриотични цитати, този описва най-точно това, в което вярвам. Бил е девиз на българските граничари, това са българите, онези истинските, които не се предават пред врага” убеден е Йордан и обяснява, че когато шофира, много други колеги на пътя го поздравяват с клаксон, заради патриотичния надпис.

Той е сигурен, че няма да спре да дарява кръв и да тачи България, двете неща, които той прави по свой уникален начин.
Снимки: 24shumen.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПриключенски дни: Скаутите заминават на Международен лагер
Следваща статияИзвергите, които пребиха и ограбиха баба от село Имренчево, остават зад решетките

4 КОМЕНТАРИ

  1. БРАВО НА ЧОВЕКА!ТАКА ТРЯБВА ДА Е НА ЦИГАНИ И БОКЛУЦИ ИЗНАСИЛВАЧИ ..ПОБОЙНИЦИ ..ИЗМЕРИ ГНУСНИ ТУРЦИ ПРИМАТИ ДА НЕ СИ ДАВА ОТ КРЪВТА..НА ЦИГАНИ,АКО ДАВА НЕ Е БЪЛГАРИН..МАНГАЛИТЕ ДАВАТ КРЪВ ЗА ПАРИ И ЦЯЛ ЖИВОТ ЩЕ ДИРЯТ НА КОЙ СА ДАЛИ ..ЗА ДА ГО ИЗНУДВАТ С РОДАТА ИМ !!ЕВАЛА ЙОРДАН!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here