дом Общество Двама членове на Съвета на директорите на „Лида“ АД с присъди за...

Двама членове на Съвета на директорите на „Лида“ АД с присъди за длъжностни престъпления

0
ДЯЛ

Двама от общо тримата членове на Съвета на директорите на „ЛИДА“ АД бяха признати за виновни в извършването на длъжностни престъпления и неизгодни сделки. Това постанови днес с присъдата си Окръжен съд – Шумен, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.
Подсъдимата Здравка П.Д. е призната за виновна в това, че на 1 юли 2013 г. в Шумен, в качеството си на длъжностно лице – член на СД и представляващ „ЛИДА“ АД – гр. Шумен, присвоила връчени и в това й качество да пази и управлява вещи, собственост на дружеството, като за целта съзнателно сключила неизгодна сделка – „Договор за продажба на машини и съоръжения„ от 01.07.2013г., по силата на който продала на „ЙОВЕ“ ЕООД гр.Разград, собственост и управлявано от съпруга й машини и съоръжения за сумата 8 100 лева без ДДС при реално получена цена при последваща продажба в размер на 44 225.50лв., като разликата в цената, респективно присвоената сума възлиза на 36 125.50 лв. и присвоената сума е в големи размери.
За това деяние съдът й наложи наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 години, както и лишаване от право да упражнява търговска дейност за срок от 3 години.
Изтърпяването на наказанието е отложено за срок от 3 години и 6 месеца.
Другият член на Съвета на директорите на дружеството и съпруг на подсъдимата Йордан И.Й. бе признат за виновен в това, че на 27 ноември 2015 г., в Шумен, в качеството си на длъжностно лице – член на СД и представител на „ЛИДА„ АД съзнателно сключил неизгодна сделка като продал на трето лице недвижими имоти, собственост на дружеството от 15 552 кв. м., ведно с идеални части от построените в имота промишлена сграда и складови бази, за сумата 40 000 лева, като от това е произлязла значителна вреда за „ЛИДА“ АД, в размер на 287 437 лева, представляваща разликата между пазарната оценка на имота и реално заплатената продажна цена.
Наложеното му от ШОС наказание е 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено за срок от 3 години.
Съдът осъди двамата подсъдими да заплатят и разноски по делото общо в размер на 7 074 лева.
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбещано и изпълнено: Община Върбица ремонтира три стаи в МБАЛ
Следваща статияРосица Пейчева ще пее за всички пенсионери във Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here