дом Общество Ген. Петър Марков – забравеният шуменец, който участва в прогласяването на Независимостта

Ген. Петър Марков – забравеният шуменец, който участва в прогласяването на Независимостта

0
ДЯЛ

Земята на Шумен и региона е пропита с история, слава и подвизи още от древни времена до днес. За празника на Независимостта шуменци знаят всичко. По това време в правителството няма хора от града. Личността на един наш съгражданин обаче повече от столетие остава в сянката на историята.
Мигът на онзи септември през 1908 година, когато княз Фердинанд обявява Независимостта в старата столица Велико Търново и България се превръща в самостоятелно царство, е запечатан на снимка. Вдясно от държавния глава се вижда стройната фигура на офицер с парадна униформа. Това е генерал Петър Радушков Марков.

Роден в Шумен на 7 септември 1859 година. През 1880 година завършва Военното училище в София.
По време на обявяване на Независимостта на България Петър Марков вече е генерал и командир на Лейбгвардейския полк. Влиза в дворцовата свита и става генерал-адютант на цар Фердинанд и отговаря за администрацията и аудиенциите на държавния глава.
Непосредствено преди събитията по обявяване на Независимостта, цар Фердинанд и генерал Петър Марков са на лов в Унгария (по това време още Австро-Унгария). Истинската цел на посещението на двамата обаче е да търсят съюзници и да проучат мнението на тамошните държавници за предстоящите събития в България.
Получили известие за случващото се страната, царят и генералът незабавно отплават с кораб по Дунав. Спират в Русе, а от там с влак продължават за Велико Търново. В царския вагон тогава още княз Фердинанд, министър-председателят Александър Малинов, в присъствието на генерал Петър Марков, пишат Манифеста за провъзгласяването на Независимостта.
Влакът стига до Велико Търново, но се оказва, че Фердинанд е само с ловен костюм, а етикетът изисква да е с униформа. Тогава монархът взема една от униформите на генерал Петър Марков, накичва се и с ордена на шуменеца. В тези одеяния княз Фердинад провъзгласява Независимостта, обявява България за царство, а себе си за цар.
По-късно за участието си в този акт генерал Петър Марков получава орден. А медалът му за храброст, който украсил гърдите на Фердинанд по време на паметното събитие, шуменецът подарил на цар Борис III.
Генерал Петър Марков е бил пълномощен министър в Берлин. На 17 септември 1913 година е произведен в чин генерал-лейтенант.
На 27 ноември 1918 година е произведен в чин генерал от кавалерията и преминава в запаса.
Генерал Петър Марков напуска този свят през 1943 година на 83 години.
Снимка: wikipedia.org
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИнж. Янко Йорданов: Обявяването на независимостта през 1908 г. слага същинското начало на модерната ни държавност
Следваща статияШумен чества 112 години Независимост: Да живее свободна и независима България!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here