дом Други Въздухът над Шумен става все по-чист

Въздухът над Шумен става все по-чист

1
ДЯЛ
Снимка: Иван Иванов

Средногодишната концентрация на фини прахови частици (ФПЧ) във вуздуха над Шумен през 2020 г. е 26.93 микрограма на кубичен метър, сочи годишният отчет за изпълнението на мерките, заложени в плана за действие към Програма за намаляване нивата на замърсителите. Достигнатата концентрация е под средногодишната норма от 40 микрограма на кубичен метър.
Запазва се тенденцията на намаляване на средногодишните стойности. През 2016 година средногодишната концентрация е била 36.35 микрограма на кубичен метър, през 2017 година – 34.16, през 2018 година – 33.78, през 2019 година – 29.47 микрограма на кубичен метър.
Най-високо ниво на фини прахови частици се отчита през периода ноември-март, поради масовото използване на печки на твърдо гориво за отопление.
За подобряване на качеството на въздуха е допринесло преминаването на природен газ на 525 потребители, от които 513 битови и 12 производствени.
Годишният отчет за изпълнението на мерките, заложени в плана за действие към Програма за намаляване нивата на замърсителите и достигане на установените норми за фини прахови частици в атмосферния въздух на територията на Община Шумен ще бъде гласуван от Общинския съвет на заседанието в края на април.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОсигуриха допълнителни 50 лева към пенсиите и за май
Следваща статияРИОСВ-Шумен отбелязва Деня на Земята

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here