дом Общество Въвеждат по-високи екотакси за старите коли, ще се плаща и за товарните...

Въвеждат по-високи екотакси за старите коли, ще се плаща и за товарните автомобили

0
ДЯЛ

Нови екотакси за старите автомобили готви Министерството на околната среда и водите. За първи път такси ще плащат и тежкотоварните превозни средства.
Най-голямо увеличение на таксата е предвидено за автомобилите над 10 години – до 310 лв. Ако возилото е между 5 и 10 години, таксата от сегашните 253 става 290 лв. За новите коли е планирано намаляване на таксата. За колите под 5-годишна възраст има намаление – от 200 на 194 лв., а за новите – от 146 на 125 лв. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството пусна за обществено обсъждане. Оттам възнамеряват да сложат продуктови такси и за други категории МПС, за които досега е нямало. Така например такса ще бъде въведена за микробуси с над 8 места и за товарни коли до 12 тона. За новите ще е 625 лв. и се увеличава с възрастта на возилото, за да стигне 1 550 лв. за тези над 10 години.
За най-новите камиони над 12 тона екотаксата ще бъде 938 лева. Колкото е по-стар е камионът, толкова по-висока ще е таксата. Ако е над 10 години таксата ще стигне сумата от 2300 лв. В мотивите е посочено, че са най-големите замърсители, а досега те не са били обхванати от системата на продуктовите такси.
„Каква екотакса? Купил съм употребявано транспортно средство от Германия, където веднъж е платена такава екотакса. Защо трябва да я плащам още веднъж тук в България, нали сме в Европейския съюз?“, коментира Румен Милков, собственик на транспортна фирма в Шумен.
Вносителите на употребявани автомобили са категорични, че новите такси няма да доведат до по-чист въздух, както смята екоминистерството.
Разговорите за промени в данъците вече са започнали между Министерството на финансите и Министреството на околната среда и водите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕвропа дава 765 000 лв. за ремонт и оборудване на училищни сгради в Никола Козлево
Следваща статияШуменци се жалват на кмета от шумна дискотека и скандални пияници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here