дом Бизнес ВиК-Шумен ще внедри географска информационна система

ВиК-Шумен ще внедри географска информационна система

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

ВиК-Шумен ще изгради и внедри Географска информационна система /ГИС/. Договорът е подписан на 21 април тази година. Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца и се финансира от програма „Околна среда“ на ЕС, съобщиха от Водното дружество.
ВиК-Шумен ще внедри в работата си географска информационна система, която се планира да бъде изградена и въведена в експлоатация не по-късно от 21 декември 2023 година.
Проектът е насочен към по-ефективно управление, експлоатация и поддръжка на ВиК мрежите и съоръженията.
Целта е новата географска информационна система да се превърне в информационното ядро на дружеството и да улесни и работата с клиентите.
Проектът има за цел създаването на единна унифицирана корпоративна система за управление на съоръженията на дружеството, която съдържа информация за водопроводите и каналите, както и останалите ВиК съоръжения до ниво елементи като видове тръби,  кранове, шахти и др.
Географската информационна система дава възможност за съхраняване и осигуряване на информация за ежедневната дейност по експлоатацията и поддръжкатта на ВиК мрежите и задачите, които изпълняват екипите.
„Изграждането и въвеждането на географската информационна система ще постави управлението на дружеството и оперативната ни работа на съвременно ниво и ще ни даде възможност да планираме и изпълняваме нашите дейности много по-ефективно като в същото време подобри значително работата с клиентите ни. Така ще се намали възможността за човешка грешка и ще се подобри качеството на данните, защото се въвеждат унифицирани бизнес процеси. Важна „придобивка“ от изграждането на ГИС е възможността да се използват т.нар. „исторически данни“, т.е. информация от минали периоди, свързана с експлоатацията и поддръжката на активите“, каза Жанета Панайотова, управител на ВиК-Шумен.
Проектът се финансира от Програма „ Околна среда“ на ЕС.
Изпълнението на ГИС поставя и редица предизвикателства като оскъдната или липсваща информация за подземната инфраструктура, както и доколко точна е съществуващата. ВиК-Шумен разполага със значителен обем информация за своите активи и чрез въвеждането на системата ще има възможност да се прецизират данните за тях. Съществуващите съоръжения ще бъдат обследвани, трасирани и идентифицирани като се използват специализирани уреди и апаратура.
Географската информационна система ще притежава функционалности, които дават възможност за подобряване на организацията и изпълнението на оперативната и инвестиционна дейност на дружеството. Едновременно с това функционалностите ще улеснят значително обслужването на клиентите и контактите им с дружеството.
Системата предлага възможност за интерактивна комуникация с клиентите. Те ще имат възможност, след регистрация, сами да регистрират сигнали за експлоатационни събития. Сигналите ще бъдат разпределяни и обработвани, като потребителите ще бъдат уведомени за работата по сигнала, както и ще могат да получават и изпращат обратна връзка чрез системата и чрез използване на електронна поща. Функционалността за регистриране и проследяване на сигнали включва възможности за следене на срокове за реакция и обработка на сигнали; уведомяване по електронна поща; даване на уникален идентификатор на сигнала, който ще бъде използван при комуникацията с клиента, подал сигнала и др. Подобни функционалности дават възможност за сериозно намаляване на времето за локализиране и отстраняване на авариите и осигуряват по-стриктен контрол върху сроковете и качеството на работа.
С цел законосъобразното обработване на лични данни на клиенти на дружеството, подали сигнал за авария, модулът ще съдържа подходящи технически и организационни мерки за защита на данните, и интегриране на необходимите гаранции в процеса на обработване, в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на личните данни на физическите лица.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСевдисен Неджиб: Ако искаме промяна в страната ни, трябва да сме част от нея!
Следваща статияЗа трети път Шумен е домакин на Държавното първенство по масов спорт „Гимнастрада”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here