дом Култура „Българският Паганини“ и негови ученици с концерт на сцената на Симфониета –...

„Българският Паганини“ и негови ученици с концерт на сцената на Симфониета – Шумен

0
ДЯЛ

Световно известният цигулар Марио Хосен, когото често наричат „Българският Паганини“, ще представи своите ученици на сцената на Симфониета – Шумен. Концертът е на 6 юли, четвъртък, от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ на Община Шумен.
Кристина Цанова, Каролина Фойерхармел, Ивана Желева, Лиляна Попдимитрова, Виктор Василев и Виктория Маринова усвояват най-виртуозния и мелодичен инструмент при проф. Хосен и ще покажат своето майсторство с концерт под диригентството на Станислав Ушев. В програмата са включени любими произведения като „Песен“ от Панчо Владигеров, „Валс-скерцо“ от Чайковски, Allegro от Концерт за цигулка и оркестър № 3 на Моцарт, „Цигански напеви“ от Сарасате и други произведения.
Традиционно концертът ще започне в 19.05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“.
Марио Хосен е роден в Пловдив. Майка му е оперна певица и музиката естествено огражда неговото всекидневие. Орисан е за нея още с първия подарък след раждането си – цигулка от баба му, учителка по музика. На седем години вече свири с Пловдивската филхармония. На 17 продължава обучението си във Виенската музикална академия при Михаел Фришеншлагер. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Пътят му в музикалната кариера е свързан с бележити педагози и солисти като Руджеро Ричи и Жерар Пуле в Париж, Ифра Нийман в Лондон. Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската национална банка.
Кристина Цанова започва да учи цигулка на шест годишна възраст. Нейният пръв учител е Петър Арнаудов. Завършва с отличие Национално Музикално Училище “Любомир Пипков” гр. София в класа по цигулка на проф. Евелина Арабаджиева. Участва в Майсторските класове по цигулка на проф. Минчо Минчев, проф. Кеворк Мардиросян, проф. Дина Шнайдерман, проф. Стефан Камиларов и проф. Мичо Димитров, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Симеон Симеонов, доц. Юлиус Хорват, проф. Герхард Шулц, проф. Жерар Пуле. Участва в концертите на Найджъл Кенеди, Джошуа Бел, Гил Шахам, Марио Пармисано и др.
Каролина Фойерхармел е родена в Бразилия, където започва да учи цигулка. От 2007г. тя учи в България. Каролина завършва бакалавърска и магистърска степен при професор Евгения-Мария Попова в Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“. В момента следва докторантура при професор Марио Хосен в „Нов Български Университет“. Печелила е различни награди в международни конкурси, като втора награда на Конкурс за Млади инструменталисти „Светослав Обретенов“. Участвала е в майсторски класове при Жерар Пуле, Михаел Фришеншлагер, Хабиб Каяле, Михаел Вайман, Веско Ешкенази и др. Друга страст на Каролина е кулинарията, което тя демонстрира в предаването Master chef.
Виктория Маринова е едва на 13 години, но по нищо не отстъпва на студентите. Ученичка е в НУИ „Панайов Пипков“ в родния си град. На 11 години е приета в класа по цигулка на проф. д-р Марио Хосен в Нов Български Университет. През годините е посещавала майсторски класове при проф. д-р Деворина Гамалова, Венцислава Шойкова, проф. Елисавета Казакова, проф. Минчо Минчев, проф. Ангел Станков, проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), проф. Жерар Пуле (Франция), Жулиде Ялчън (Турция) и проф. д-р Марио Хосен. От 2015 г. е редовен участник и стипендиант на Международната лятна академия „Орфеус“-
Виена. 24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВъоръжен крадец призна вината си, получи 6 месеца условно
Следваща статияПредстоящо: „Ваканция без риск“ очаква малки и големи на басейн „Аква свят“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here