дом Бизнес БТТИК подписа договор за сътрудничество с Конфедерацията на балканските изселници в Турция

БТТИК подписа договор за сътрудничество с Конфедерацията на балканските изселници в Турция

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Председателят на Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК) Фикрет Индеже подписа договор за сътрудничество с Конфедерацията на балканските и румелийските изселници в Република Турция. От името на Конфедерацията документът бе подписан от президента Сабри Мутлу, който бе придружаван от членове на организацията.
Конфедерацията обединява организации на изселници в Турция от различни балкански държави.
Към момента в нея членуват 12 федерации с 300 сдружения. Близо 80 са сдруженията на български изселници в Турция. Основна задача на сдруженията е да са в помощ на българското население.
Целта на подписания днес договора е да насърчи и подпомогне инвестициите в България на средния и малък бизнес, развиван от изселници в по-отдалечените райони на Турция. Това обяви при подписване на договора Сабри Мутлу. Той обясни, че много български изселници развиват изключително успешен бизнес, но в по-отдалечените райони на Турция. Конфедерацията иска да ги подпомогне при инвестирането им в България.
Конфедерацията развива мащабна благотворителна дейност, като дарява храни, дрехи, обувки, книги, канцеларски материали. Членовете на организацията работят и за укрепване на културните връзки между населението на двете държави.
„Искаме да се превърнем в мост между хората от България и Турция“, категоричен бе президентът на Конфедерацията Сабри Мутлу и подчерта, че приоритет на обединението, което оглавява е мир и разбирателство между народите на Балканите.

Снимка: 24shumen.com

„Най-важното за нас е човекът. Целта ни е да укрепим бизнес контактите и културните връзки между България и членовете на Конфедерацията. Нямаме задни мисли. Надеждата ни е да укрепим контактите между народите на Балканите“, категоричен бе председателят на БТТИК Фикрет Индже и подчерта, че изселниците са напуснали България, но душата им е останала тук. Фикрет Индже отбеляза още, че условията за бизнес в България са се променили много в последните 10 години. „Преди инвеститорите бяха привлечени от евтината работна ръка. Днес обаче България търси модерните технологии“, коментира още крупния бизнесмен.

Снимка: 24shumen.com

Гостите от Турция споделиха, че една трета от членовете на Конфедерацията са изселници от България, а настоящият президент и последните му двама предходници също са български изселници.
Настоящият лидер на организацията Сабри Мутлу е роден в Крумовград. Учи медицина в Хасково. По-късно завършва Международния университет в Бурса. Имал е фирма за кетъринг в Турция. Осигурявал е храна за големи български фирми. Днес фирмата на Мутлу изнася хранителни продукти за България, Румъния, Украина и други балкански страни.
Конфедерацията и членовете й от години развиват благотворителна дейност в България и на Балканите. Последната кампания на организацията цели да подпомогне деца в нужда в страната ни и в останалите балкански държави. Конфедерацията дарява дрехи, храни, обувки. Въпреки, че първоначално е предвидено да се подпомогнат 1 000 деца, кампанията продължава и в момента, като включените в инициативата отдавна е надхвърлил заложената първоначална бройка.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия73-годишен с 2,19 промила подкара „Рено“ и предизвика катастрофа
Следваща статияИва Митева в Разград: Актуализацията на бюджета се обсъжда задълбочено

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here