дом Култура „Братя Грим“ – иновативната детска градина

„Братя Грим“ – иновативната детска градина

0
ДЯЛ

Три проекта приключва през август детска градина “Братя Грим“. Проектите са по Ключова дейност 2 на Програма „Еразъм+“. В края на септември детското заведение ще финализира още един проект. Това съобщиха от ръководството на детската градина.
„Новите герои на Европа“ е координиран от българската институция и има за цел насърчи толерантността, милосърдието и благотворителността с посредничеството на детската литература.
„От учител към учител“ е насочен към обмен на добри практики по различните образователни направления с цел модернизиране на преподаването.
„Евродеца 24 новини – развиване компетентностите на 21 век чрез детско радио и вестник “ е обърнат към интердисциплинарно обучение с помощта на детски медии.
„Пътуващ проект – пътуване към бъдещите компетенции цели внедряването на нови практики за обучение по различните образователни направления с едновременно преподаване на чужд език /създаване на интерес към ученето на английски език/.
Общият бюджет на тези проекти е 65 655 евро, от които 30 000 за управление и изпълнение, а останалите за работни срещи и краткосрочни обучителни събития в страните – партньори.
Планирано е било десет души да бъдат на работни срещи, но благодарение на икономично планиране са осъществени 24. За времето септември 2017 – септември 2019 по план на обучения в чужбина е трябвало да отидат 42 учители, но на практика са се квалифицирали допълнително общо 57, пак сред прецизно изпълнение на бюджета/ това са мобилности, като всички учители са участвали поне по три пъти/. В тях са включени всички педагози от детското заведение и директора, като всеки кандидатства сам и комисия е определила кой къде да пътува според мотивацията, досегашния интерес към темата и владеенето на работния език.
От средствата за управление и изпълнение са закупени за целите на проектите 6 интерактивни дъски, 6 проектора, 10 лаптопа, три принтера, три мултифункционални устройства, два таблета, серия от интерактивни играчки/ говорещи кубове, костенурки, албуми, табла, интерактивни пчели, интерактивно пиано и др./, дидактични шкафове, както и роботи- озобот, sphero и др. на обща стойност над 22 хиляди лева. Всички те се използват активно в ежедневната работа.
За материали за дейности и транспорт при различни дейности, са изразходвани повече от 3500лв. направени са рекламни материали за над 3500лв, а останалите средства са за събития за разпространение на резултати, дофинансиране на международни форуми в Шумен/през ноември 2018 и март 2017 и 2019/, наеми, озвучаване, обучения в България, участия в различни форуми за споделяне на опит, както и отпечатване на крайни продукти. Символично заплащане ще получат само счетоводителят и секретарят на проектите.
Това е огромна инвестиция в квалификацията на екипа и модернизацията на българското образование – част от което сме ние, сподели директорът на детската градина д-р Евгения Михова. Освен, че имат достъп до най-нови и модерни стратегии и технологии нашите учители и придобиват самочувствие, работят по-мотивирано и с удовлетворение от ежедневната си работа, допълни тя. Всеки учител е направил отчет след завръщането си от което се вижда ,че е внедрил в практиката си минимум три идеи, което прави най-малко 250 новости, които сме въвели по отношение на стратегии, методи, техники, подходи , интериор, материали за работа и др. Това прави живота на децата в градината по-интересен, а от там ученето по-забавно. Такава инвестиция никой бюджет не може да осигури, но носи добавена стойност за качеството на услугата, която предлагаме, каза още заключение Евгения Михова.
През 2019г. ДГ “Братя Грим“ продължава работа по едни проект –партньорство между училища „Културното наследство около нас“ и по един по ключова дейност 1 „Иновация днес- успех за утре“. Спечелила е и два нови проекта по Ключова дейност 2 – като партньор и координатор.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВижте кога ще почиваме през септември
Следваща статияОстава горещо

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here